Biznis
01.04.2023. 15:22
Beta

Zelenski pozdravio odluku

Od MMF-a Ukrajini novih 14,3 milijardi evra

1
Izvor: Beta / AP / LIBKOS

Četvorogodišnji kredit od 15,6 milijardi dolara (14,3 milijardi evra) za Ukrajinu odobrio je Međunarodni monetarni fond (MMF), saopšteno je u subotu.

MMF-a navodi da je taj kredit deo šireg paketa od 115 milijardi dolara za podršku privredi Ukrajine dok se bori sa ruskom invazijom.

Odluka je omogućila da se odmah isplati oko 2,7 milijardi dolara, pošto je Izvršni odbor MMF-a ratifikovao dogovor postignut 21. marta posle višemesečnih pregovora Fonda i Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Tviteru pozdravio odluku MMF-a kao veliku pomoć u borbi protiv ruske agresije.

Prethodni MMF-ov program, od pet milijardi dolara, otkazan je u martu 2022. kada je Fond obezbedio 1,4 milijarde dolara hitno isplaćenih sa vrlo malo uslova.

MMF je oktobra prošle godine dao novih 1,3 milijarde dolara.

Zvaničnik MMF-a Gavin Grej (Gray) rekao je novinarima da novi paket uključuje kredit, 80 milijardi zaloga za grantove i povlašćene zajmove multilateralnih institucija i drugih država, kao i 20 milijardi za isplaćivanje dugova, piše Radio Slobodna Evropa.

Grej je rekao da MMF predviđa da bi trajanje rata u Ukrajini do kraja 2025. godine moglo napraviti finansijsku "rupu" od 155 milijardi dolara što bi trebalo da pokriju multilateralni i bilateralni donatori i kreditori, a biće potrebno još.

Grej je dodao da je program Fonda sastavlljen tako da funkcioniše čak i ako ekonomska situacija bude znatno gora od procenjenje.

Dodao je da su se zemlje koje osiguravaju finansiranje složile da rade sa MMF-om da bi obezbedile servisiranje duga prema MMF-u čak i ako su potrebne veće sume, a tromesečne inspekcije MMF-a počeće u junu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svetski mediji pišu da Putin ponovo zvecka nuklearnim oružjem
1

Tenzije rastu

27.03.2023. 21:10

Svetski mediji pišu da Putin ponovo zvecka nuklearnim oružjem

Najava ruskog predsednika Vladimira Putina da će postaviti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji predstavlja najnoviji pokušaj Moskve da zapreti povećanjem tenzija sa SAD i Evropskom unijom, ali zveckanje nuklearnim oružjem, mimo zastrašivanja, neće nužno promeniti situaciju u vezi s ratom u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve