RAZMIŠLJATE DA OBRIŠETE FACEAPP? To ne znači da možete da vratite svoje podatke

RAZMIŠLJATE DA OBRIŠETE FACEAPP? To ne znači da možete da vratite svoje podatke

Shutterstock


FaceApp je postala viralno popularna aplikacija, koja korisnicima omogućava da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite taj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

Kako piše CNN, “virusni uspeh” ove aplikacije pokazao je koliko malo ljudi pažljivo čita uslove i odredbe kompanija i politiku privatnosti, pre nego što dozvoli pristup osetljivim informacijama.

“Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke”, izjavila je za CNN direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta Džen King.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtev.

Povezane vesti – Facebook plaća kaznu, ali ne priznaje krivicu

Primera radi, Facebook navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne poseduje vaš materijal, ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije u vezi sa zaštitom podataka korisnika. Zakonske regulative Evropske unije donete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melisa Breke konstatuje da je politika privatnosti podataka FaceApp-a uopštena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar