Biznis
07.04.2022. 13:10
Beta-AP

"Javna opasnost"

Ruši se istorijska fabrika automobila

Pakard
Izvor: Shutterstock

Sudija je naložio rušenje propalih zgrada nekada znamenite fabrike luksuznih automobila "Pakard" u Detroitu, utvrdivši da su postale "javna opasnost".

Sudija Okružnog suda okruga Vejn, Brajan Saliven, napisao je u nalogu da peruanski vlasnik fabrike, Fernando Palasuelo i njegova kompanija "Arte Ekspres Detroit" moraju ukloniti svo smeće i ostatke s prostranog terena i srušiti sve zgrade na istočnoj strani Detroita.

Naredba od 31. marta proglašava da je više od 30 parcela u vlasništvu Palasuela "javna opasnost koja ometa zajednička prava šire javnosti, znatno ugrožavajući javno zdravlje, sigurnost i dobrobit".

Radovi na rušenju i uklanjanju moraju da počnu u roku od 42 dana od Salivanovog naloga, a čišćenje bude završeno u roku od 90 dana. Ako posao ne bude završen, Grad je ovlašćen da to uradi, a Palasuelo će biti odgovoran za troškove u milionima dolara.

"Naredba sudije Salivana dovodi nas korak bliže ka konačnom rešavanju opasnih i oštećenih delova fabrike 'Pakard'. Palasuelo nije uradio praktično ništa otkako ju je kupio putem prinudne prodaje kao zaplenjenu 2013. godine, a nagomilao je više od milion dolara neplaćenih računa za odvodnjavanje, porez na imovinu i suzbijanje štetočina", rekao je u sredu jedan sudski savetnik.
 

Grad Detroit je odlučan u nameri da se zauvek oslobodi tog ogromnog uništenog kompleksa.

Izgrađenu početkom 20. veka, fabriku "Pakard" je projektovao znameniti američki industrijski arhitekta Albert Kahn (1869-1942). Ta kompanija je od 1920-ih godina bila dominantni proizvođač luksuznih automobila u SAD, a do 1940-ih imala je 36.000 zaposlenih.

Pakard old tajmer
Izvor: Shutterstock

Poslednji auto je tamo napravljen krajem 1950-ih godina, a potom su zgrade korišćene kao skladišta, ili za druge proizvodne i male industrijske projekte.

Grad Detroit je zaplenio većinu imovine "Pakarda" 1994. godine pošto bivši vlasnici nisu platili zaostale poreze.

Vremenom je to mesto postalo jedno od najugroženijih područja u gradu jer su se gomilale odbačene automobilske gume, hiljade cipela iz propale proizvodnje, stari televizori i drugi otpad odlagan u zgrade i oko njih.

Palasuelo je kupio imovinu "Pakarda" 2013. za 405.000 dolara na aukciji okruga Vejn radi nadoknade zaostalog poreza. On je tada rekao da planira da obnovi i ponovo otvori kompleks od 37 hektara kao komercijalni, stambeni i kulturni.

Palasuelo je 2014. rekao za Asošijeted pres da bi ukupni troškovi preuređenja trebalo da budu blizu 350 miliona dolara što bi platilo rentom koju ima od svojih projekata u Limi, u Peruu.

Ali, nije uspeo da prikupi neophodna sredstva za projekat i 2016. je tražio od Gradskog veća da odobri 12-godišnje zamrzavanje naplate poreza.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nedelje bez automobila": Kako će Nemci da uštede gorivo
gorivo

Mere štednje

03.04.2022. 14:05

"Nedelje bez automobila": Kako će Nemci da uštede gorivo

Kako bi se uštedelo gorivo, neki u Nemačkoj predlažu ponovno uvođenje mera kao tokom naftne krize 1973. godine: opšte ograničenje brzine i zabrana vožnje nedeljom. Koliko bi to bilo efikasno danas?

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve