Biznis
09.02.2022. 11:25
Tanjug

Još pola miliona vozila

Zašto "Tojota" smanjuje proizvodnju

automobili
Izvor: Shutterstock

Korporacija "Tojota Motor" je objavila da je smanjila ciljanu godišnju proizvodnju za još pola miliona vozila zbog nedostatka čipova i bolovanja zaposlenih zaraženih kovidom.

Kompanija će proizvesti 8,5 miliona vozila u fiskalnoj godini koja se završava 31. marta, što je ispod ranije planiranih devet miliona, naveo je u saopštenju najveći svetski prodavac automobila, koji je zabeležio pad operativnog profita od 21 odsto u poslednja tri meseca 2021, prenosi Rojters.

"Ne očekujemo da će se neravnoteža na tržištu čipova brzo rešiti, a nepredvidiv je i dalji tok pandemije korona virusa. Smatramo da će se neizvesnosti nastaviti i u narednoj poslovnoj godini", rekao je novinarima zvaničnik "Tojote".

Kao i drugi veliki globalni proizvođači automobila, "Tojota", koja je na početku kompanijske poslovne godine očekivala da će proizvesti 9,3 miliona vozila, bila je prinuđena da smanji proizvodnju jer je kovid pandemija izazvala haos u svetskom lancu snabdevanja. To je kompaniju primoralo da sreže proizvodne troškove kako bi "izvukla" veći profit po vozilu.

"Tojotina" nastojanja da poveća marže poduprla je snažna tražnja na njenim ključnim tržištima kao što su Kina, Sjedinjene Američke Države i Evropa, što joj je omogućilo da podigne cene i smanji podsticaje koje nudi kako bi namamila kupce.

Kompaniji je takođe išao na ruku slabiji kurs jena koji je povećao iznos njene zarade u inostranstvu preračunat u domaćoj valuti.

"Tojota" je ostala pri svojoj proceni dobiti za celu godinu od 2,8 biliona jena (24,3 milijarde dolara). Operativni profit kompanije od 784,4 milijarde jena (6,79 milijardi dolara) u tromesečju okrobar-decembar bio je veći od prosečne prognoze devet analitičara koje je anketirala kompanija "Refinitiv", a koji su očekivali 716,8 milijardi jena (6,2 milijarde dolara).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta se vozi u Srbiji, koliko je hibrida, da li polovnjaci prednjače
automobili

Milan Belin

20.01.2022. 15:26

Šta se vozi u Srbiji, koliko je hibrida, da li polovnjaci prednjače

U Srbiji je tokom 2021. godine prodato 30.416 novih automobila, što je za 16 odsto više u odnosu na godišnji nivo iz 2020, rekao je za Tanjug predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Belin.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve