Biznis
21.11.2022. 14:28
Beta

Rade Basta

"Spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom premašila šest milijardi evra"

Trgovina
Izvor: Shutterstock

Za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom premašila je šest milijardi evra.

Iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je ministar privrede Srbije Rade Basta.

On je posle sastanka s ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad istakao da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ukazao je na "odličnu saradnju" sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Trgovina
Izvor: Shutterstock

Basta je poručio da je na putu Srbije ka EU ključna podrška Nemačke, imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Istakao je da će njegov prioritet kao ministra biti radnici, razvoj malih i srednjih preduzeća, i promocija preduzetništva. 

Naglasio da je "njegova pažnja usmerena i na studente koji su važan segment našeg društva a kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju, tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar".

Ambasadorka Konrad rekla je da je Srbija atraktivna za investitore i da to iskoristiti "u punom kapacitetu".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko će Srbiji pomoći da se "skine" sa ruskog gasa
gas

Energetska kriza

15.11.2022. 14:05

Ko će Srbiji pomoći da se "skine" sa ruskog gasa

Sve i da Rusija nije napala Ukrajinu, pitanje energetske stabilnosti i bezbednosti bilo bi jedno od ključnih sa kojim se suočava svet, pa samim tim i Srbija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve