Biznis
15.10.2022. 19:15

Od 1. novembra

Srpski dinar na kursnoj listi Narodne banke Severne Makedonije

dinari, novac, pare
Izvor: Shutterstock

Narodna banka Severne Makedonije je donela odluku o dodavanju srpskog dinara na kursnu listu od 1. novembra.

Kako se navodi, Savet Narodne banke Severne Makedonije je 13. oktobra ove godine doneo Odluku o načinu utvrđivanja i objavljivanja srednjih kurseva, u kojoj je najznačajnije uključivanje srpskog dinara na kursnu listu Narodne banke.

Ta odluka će, precizira se, početi da se primenjuje od kursne liste formirane 1. novembra 2022. godine.

"Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske  saradnje i podstiču se privredni subjekti da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, imajući u vidu da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše države", ističe se u saopštenju centralne banke Severne Makedonije.

Istovremeno, dodaje se, mogu se očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom na to da je broj turista iz Srbije koji dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

"Odluka da se srpska valuta uvrsti u kursnu listu dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje centralnih banaka dve zemlje i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da na svoju kursnu listu uključi i makedonski denar", navodi se u saopštenju Narodne banke Severne Makedonije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija će povećati broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom
migranti

Aleksandar Vulin

06.10.2022. 20:45

Srbija će povećati broj policajaca na granici sa Severnom Makedonijom

Srbija će pojačati broj ljudi na granici sa Severnom Makedonijom kako bi smanjila broj nelegalnih ulazaka u zemlju, izjavio je u Beogradu ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, nakon sastanaka sa zvaničnicima Mađarske i Austrije o upravljanju procesima migracija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve