Biznis
01.11.2022. 14:00
Beta

Sastanak u Beogradu

Šta MMF delegacija traži od Srbije

MMF
Izvor: Shutterstock

Članovi delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) insistirali su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu na strožoj monetarnoj i fiskalnoj politici i u skladu sa tim predložili adekvatne mere, saopštio je kabinet šefa srpske države.

Delegacija MMF je predložila te mere imajući u vidu da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala dobar rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,1 odsto, ali da se do kraja godine može očekivati usporavanje realnog rasta na tri odsto, pošto je kriza u Ukrajini izazvala ekonomski problem na globalnom nivou, navodi se.
 
Vučić je zahvalio na predlozima i ukazao da je Srbija od početka fiskalne konsolidacije 2014. godine uvek poštovala preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i imala aktivan aranžman sa tom institucijom, piše u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o energetskoj bezbednosti, a Vučić je tim povodom, kako se navodi, naglasio da je osnovni cilj Srbije razvijanje investicionog plana za energetski sektor sa projektima kao što je izgradnja novih gasnih interkonektora, koji će poboljšati energetsku sigurnost i stabilizovati proizvodnju električne energije.

Taj plan će biti predstavljen u ažuriranoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije, koji će uključivati projekcije do 2050. godine.

Po pitanju reforme državnih i javnih preduzeća, Vučić je rekao da je u pripremi poseban zakon kojim se reguliše status javnih preduzeća u zemlji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve