Biznis
13.06.2024. 16:29
Beta

Zvanično

Šta su se dogovorili malinari i država

Maline
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo jr da je postignut načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara, a prva tačka je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu.

 

Postignut je, kako je navedeno i dogovor da podela dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čvrsto je opredeljeno da, u saradnji sa proizvođačima i otkupljivačima maline, drugim državnim organima, kao i naučnim institucijama, pristupi izradi dugoročne strategije o malinarstvu, sa ciljem da pruži podršku malinarima i hladnjačarima, da zajedničkim naporima ostvare uspeh na vrlo zahtevnom i izazovnom evropskom i svetskom tržištu maline", navedeno je u saopštenju.

Učesnici sastanka saglasili su se i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline.

Takođe, načelno je dogovoreno da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene, kao i da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede,  Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije u vezi sa "rekonfiguracijom podsticaja iz budžeta zemlje i da se u potpunosti sagleda agrarni budžet države".

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja - Milutin Živković ispred Saveza "Srpska malina" Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja "Miker" Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja "Spas" Кraljevo, Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović u ime Udruženja "Vilamet" Arilje, Živan Marković iz preduzeća "Žileks - trgovina" Valjevo, Dragan Tomić Udruženje malih i srednjih hladnjačara "Breza" Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća "Coja promet" i Boban Mikić ispred preduzeća "Aleksinac". 

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve