Šta sve NE MOŽETE sa 100.000 evra u kešu

Šta sve NE MOŽETE sa 100.000 evra u kešu


Malo ko u Srbiji nije bar jednom u životu pomislio “Eh, da mi je 100.000 evra, sve bih probleme rešio”. Malo ko se od njih, međutim zapitao da li bi tih 100.000 evra moglo da mu izazove neke druge probleme i, posebno, šta bi radio sa tolikim kešom.

To šta bi ko sa tolikom gotovinom radio, pitanje je lične prirode. Možemo, međutim, da vam kažemo šta svakako ne bi mogao da uradi. Ne bi, na primer, mogao da ode u salon automobila i kupi auto skuplji od 10.000 evra. Ne bi mogao da kupi ni stan “za sve pare”.

Jer, momenta kada bi na sto izvadio toliku kamaru para, ušao bi u problem sa zakonom.

Zakon o sprečavanju novca i finansiranju terorizma, naime, striktno zabranjuje osobama koje se bave prodajom robe i nepokretnosti, odnosno pružanjem usluga, da od stranke ili trećeg lica prime gotov novac za njihovo plaćanje u iznosu koji je jednak vrednosti od 10.000 evra ili više, u dinarskoj protivvrednosti.

Ovo ograničenje važi i u slučaju ako se roba i usluga plaćaju u više međusobno povezanih gotovinskih transakcija u ukupnom iznosu od 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti. Dakle, ako vam je tetka iz inostranstva pozajmila pare da kupite stan, koji je naravno vredniji od 10.000 evra, pa ste ga vi “na parčiće” unosili u zemlju i davali prodavcu, ušli ste u problem. Baš kao i prodavac.

A firma koja primi toliki novac u gotovini, prema istom zakonu rizikuje kaznu za privredni prestup u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara .

Ograničeno plaćanje gotovinom je, inače, normalna stvar u mnoogim zemljama. Nedavno je i Severna Makedonija uvela restrikcije u plaćanje gotovim novcem. Od 1. juna je, naime u ovoj zemlji na snazi zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 evra, odnosno u protvrednosti 30.700 makedonskih denara.

Umesto “keša” kupci roba i usluga u vrednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama.

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Severne Makedonije.

Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

Vlada Francuske je još od septembra 2015. godine francuskim građanima zabranila da išta skuplje od hiljadu evra plaćaju gotovim novcem.

Kanađani još od 2007. godine ne mogu da plaćaju porez gotovinski. U Danskoj je manje od 25 odsto svih maloprodajnih transakcija gotovinsko, a vlada je zadala jasan cilj: 2030. označena je kao ona godina koju su odredili za potpuno ukidanje papirnog novca.

Ankete govore kako prosečni Britanac nosi u novčaniku tek nešto više od 17 funti i da će jedan od četiri njih odustati od kupovine ukoliko ne može platiti karticom. Londonski autobusi su 2014. prešli na bezgotovinsko plaćanje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar