Biznis
18.10.2021. 12:00
R.E.

Zorana Mihajlović

"Struja i gas za građane neće poskupeti"

Struja, električna energija
Izvor: Shutterstock

Cena struje i gasa za građane će ostati ista do kraja grejne sezone, a Elektroprivreda Srbije (EPS) će dodatno pregovarati o cenama struje za industriju, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da ceo svet trese energetska kriza, pošto je zabeležen najbrži postrecesijski rast u poslednjih 80 godina i da je potražnja za energijom ogromna.

"Najskuplja je ona energija koje nema, a za Srbiju i njene građane je važno da energije ima i da će struje i gasa za građane biti po cenama koje su garantovane. Ono što je ozbiljno pitanje jeste pitanje cena, dugorocnog ugovora i dodatnih količina i o tome se pregovara", istakla je Mihajlović gostujući na RTS-u.

Naglasila je da bi iz ove energetske krize trebalo naučiti da je potrebno pripremati se za krize.

"Poskupljenje gasa se nije desilo djednom, cene su pocele da rastu još proletos. Javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i mnogo brža", rekla je ministarka.

Dodala je da to nije kritika i na njen račun, već da je ona usmerena direktno prema javnim preduzećima.

"Njihova obaveza je bila da obezbede energetsku bezbednost, a ne da se posle toga zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države kako bi se izašlo iz problema", istakla je Mihajlović.

Naglasila je da se znalo da EPS ulazi u remonte i da je još na proleće trebalo da vode računa o tome kako će nadomestiti struju. "Ako se bude dopustilo da sve radi ministarstvo, onda nam javna preduzeća nisu potrebna", naglasila je ministarka.

Upitana da li građani plaćaju najveći ceh, Mihajlović je rekla da najveći ceh plaća država, zbog toga što će, kako je rekla država uvek za građane obezbediti što je potrebno, ne pitajući za cenu.

Dodala je da je važno da se sada prate cene, da se obezbede dovoljne količine gasa i da se vidi može li se obezbediti neka vrsta moratorijuma na cenu gasa do završetka grejne sezone, kao i da se na taj način obezbedi gasna stabilnost.

Govoreći o cenama goriva, Mihajlović je navela da će se formirati grupa koja će pratiti cene.

"Moramo da vodimo računa o tome za šta nam koriste te akcize koje uzimamo iz jednog litra derivata. Da li mi možemo sve to da prekinemo, da kažemo smanjićemo akcize, a onda posle nećemo imati dovoljno novca za neke druge stvari", rekla je ministarka Mihajlović.

Navela je i da će ovog ponedeljka u Dimitrovgradu 54 domaćinstva dobiti ugovore i početi sa zamenom stolarije, a u narednih mesec dana se očekuje da će zamena početi i u još 60 opština.

"To je veoma važna stvar kada pričamo o energiji, jer će smanjiti račune građanima, ali i pomoći državi da se troši manje struje. Ako budemo dosledni i izdvajali novac za energetsku efikasnost, za tri godine ćemo smanjili potrošnju elektricne i toplotne energije za najmanje 20 odsto, naglasila je Zorana Mihajlović.

Dodala je da se na konkurs za solarne panele prijavilo oko 40 opština.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Cena gasa se neće menjati do kraja grejne sezone
gas, gasovod

Kako će to biti rešeno?

16.10.2021. 00:12

Vučić: Cena gasa se neće menjati do kraja grejne sezone

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani neće plaćati višu cenu gasa do kraja grejne sezone 2022. godine, ali da se brine kako će to biti rešeno, kao i zbog toga što će morati da se troše rezerve naše zemlje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
4°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve