Biznis
27.12.2019. 15:48
R. E. / ICT Business

Ruski predsednik Vladimir

STVOREN "RUNET": Rusija ima sopstvenu internet mrežu

shutterstock_1089991652.jpg

Ruski predsednik Vladimir Putin već neko vreme najavljuje kako će osigurati da njegova zemlja ima sopstvenu mrežu nazvanu "Runet" koja uvek i

Ruski predsednik Vladimir Putin već neko vreme najavljuje kako će osigurati da njegova zemlja ima sopstvenu mrežu nazvanu "Runet" koja uvek i u bilo kojem trenutku može biti odvojena od ostatka interneta i pritom uspešno funkcionisati. Kako tvrde ruski dužnosnici nakon što je donesen zakon koji predsedniku, u ovom slučaju Putinu, omogućava da isključi Rusiju od ostatka interneta i takav je pokušaj već isproban i kako se tvrdi u ruskim izveštajima prosečni korisnici nisu ništa primetili, piše ICT business.

Jedan od razloga za to je i što najveći pretraživač u Rusiji nije Google nego domaći Yandex, ali i drugi servisi su prilagođeni takvom velikom i specifičnom tržištu. Sličan trend je i u Kini, ali i Indiji koje se takođe bez većih problema mogu isključiti s globalne mreže i funkcionisati bez interneta kakvim ga svi poznajemo. U Iranu se strogo kontoriliše celokupni internet promet, a u Kini je deo poznati web odredišta jednostavno nedostupan. Uz to za kontrolu pristupa koriste sistem koji neki nazivaju "veliki kineski vatrozid" (Great China Firewall).

[caption id="attachment_262575" align="alignnone" width="701"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Postoje planovi i da se na nivou Evropske unije napravi nešto slično, ali to će biti mnogo veći problem za sve države članice. Mnoge države danas internet i mrežnu infrastrukturu, pretraživače i webove sa sadržajem sve više smatraju ključnom i strateški važnom nacionalnom infrastrukturom.

Povezane vesti - SLABE I GLUPE LOZINKE: Ugroženi podaci 44 miliona korisnika Microsofta

Analitičari smatraju da je danas veliki problem ne samo mogućnost da u pojedinim državama isključe s interneta kako bi zaštitili svoju mrežu, već da stanovnike namerno isključe i onemoguće im pristup informacijama i zapravo ih zatvore u svojevrsni informacioni oblak odnosno izolaciju.

Ono što je Rusija pod Putinom odlučila da napravi je u potpunosti i strogo kontrolisati sve glavne backbone veze na Internetu. To će uspeti jedino kontrolom davatelja internet usluga za šta im je bio potreban poseban zakon koji je sada i na snazi. Osim Yandexa, država potstiče i sopstveni servis kao alternativa Gmailu, a uskoro se kreće i u stvaranje vlastite Wikipedije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve