Biznis
18.08.2019. 12:57
R.E./Jutarnji list

Švedski start-up i Nespresso predstavili bicikl napravljen od iskorišćenih kapsula za kafu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ekološki osvešćeni ljubitelji kafe imaju novu poslasticu na virtualnom tržištu; stilski doteran, urbani bicikl imena RE:CYCLE napravljen od 300 iskorištenih kapsula brenda Nespresso, na internet stranici proizvođača dostupan je za 1.290 evra, prenosi Jutarnji list.

Reč je o jednom pokušaju kompanije Nespresso da dokaže svoju predanost cirkularnoj ekonomiji. Naime, osim što kompanija u vlasništvu Nestlea za proizvodnju svojih kapsula već godinama koristi isključivo aluminij, materijal podoban za recikliranje, u saradnji sa švedskim start-up brendom Velosophy učestvovala je u proizvodnji tog eko-bicikla.

Iza brenda RE:CYCLE stoji bivši zaposleni švedskog dizajnerskog diva IKEA Džimi Osthlom, koji je i sam priznao da ga je iskustvo u toj kompaniji naučilo važnosti ravnoteže između cene i kvalitete proizvoda na tržištu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO: Vélosophy

"Želim da moj proizvod zadrži vrhunski kvalitet, ali jednako tako želim da što više ljudi može da priušti moj bicikl.", objasnio je Ostholm za Quartz.

I sam dizajn bicikla neodoljivo podseća na njegovo poreklo. Ljubičasta boja Ostholmovog eko-bicikla svojevrsni je "hommage" Nespressovom popularnom proizvodu Arpeggiju, a njegovo je zvono napravljeno u obliku kapsule za kafu.

https://www.youtube.com/watch?v=sa-cWIjsb_8

Bicikli trenutno nisu dostupni u maloprodaji, već se mogu nabaviti isključivo na službenoj internetskoj stranici brenda Vélosophy, a uštedom zbog takvog načina poslovanja deci, zemalja u razvoju, omogućava se da se i sami provozaju  na RE:CYCLE biciklu.

Povezane vesti - Da li je došlo pravo vreme da zaposleni rade odakle god žele?

Prema nedavno sprovedenom istraživanju britanskog start-upa Halo, godišnje se u prirodu baci više od 56 milijardi jednokratnih kapsula za kafu. S obzirom na to da patronama treba i do 150 godina da se recikliraju u prirodi, izvršni direktor kompanije Nespresso Džen - Mark Duvoisin poziva korisnike da iskorišćene kapsule dostave na jednu od 122.000 lokacija širom sveta, kako bi se što veći postotak ponovno iskoristio.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve