Biznis
27.08.2022. 16:10
R.E

Ilon Mask

"Tesla“ opet deli akcije: Da li je to loš znak?

Tesla print 26.8.2022
Izvor: ACTION PRESS POOL / CHRISTIAN MARQUARDT / POOL

Kompaniju "Tesla“ čeka deljenje akcija, a kako će se to odraziti na opšte stanje Maskove imperije na tržištu i kako će uticati na akcionare, ostaje da sačekamo i vidimo.

Ovo će biti druga podela akcija u dve godine, nakon što je "Tesla“ u avgustu 2020. podelio akcije na ped delova. Ovog puta akcionare čeka deljenje na trećine, a ovakve podele su neophodne da bi se akcije tehnoloških kompanija vratile "u red“ na uzburkanom tržištu.

Stručnjaci smatraju da deljenje akcija "Tesle“ nije nikakav loš omen ili znak za paniku među akcionarima, ali ostaje da vidimo koja će njihova reakcija biti od momenta objavljivanja vesti do same podele akcija.

Tradicionalno verovanje je da deljenjem akcija kompanija daje do znanja da inače ne bi mogla da povrati svoju vrednost na tržištu drugim putem, što se smatra lošim znakom. Međutim, mnogi smatraju da je ovo samo sujeverje, kao i da je ovakav stav izgubio na tačnosti kada su velike kompanije omogućile akcionarima da kupuju delove akcija umesto cele.

Ovo je verovatno i razlog zašto je deljenje akcija proređeno u današnje vreme. U toku prethodne decenije deljenje akcija se smanjilo za gotovo polovinu, a deljenje akcija postalo je samo nešto više od prolaznih trendova koji uzburkaju tržište i medije na neko vreme i budu brzo zaboravljeni.

U slučaju kompanije "Tesla“ moramo se zapitati da li je ovaj potez iskorišćen za odvlačenje pažnje investitora od drugih, važnijih događaja iza kulisa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta čita Ilon Mask

Milijarderova biblioteka

Ilon Mask
30.05.2022. 10:02

Šta čita Ilon Mask

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve