Biznis
19.01.2023. 20:40
R.E.

Gigafabrika biće još veća

"Tesla" se širi

Tesla
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Tesla“ podnela je zahtev za proširenje svoje gigafabrike u Teksasu u vrednosti od gotovo milijardu dolara.

Prema prijavama podnetim ove nedelje u teksaskom Odeljenju za licenciranje i registraciju, „Tesla“ planira da uloži približno 717 miliona dolara kako bi se dodalo oko 130.000 kvadratnih metara prostora u fabrici automobila, što bi ukupnu površinu fabrike dovelo na 520.000 kvadratnih metara, oko pola kvadratnog kilometra.

Dodatak uključuje četiri nova objekta, uključujući laboratoriju za testiranje baterijskih ćelija i proizvodne pogone. Prijave ukazuju na to da bi izgradnja mogla početi već kasnije ovog meseca i da će biti završena do februara 2024. godine.

"Tesla“ je otvorio fabriku u Ostinu u aprilu prošle godine. Nešto više od mesec dana kasnije izvršni direktor Ilon Mask rekao je da su nove gigafabrike u Ostinu i u Berlinu u Nemačkoj „džinovske peći za novac“ koje su izgubile milijarde dolara zbog poremećaja u lancu snabdevanja koji su usporili proizvodnju.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Električni automobili i zašto entuzijazam opada
automobili

Istraživanje

11.01.2023. 16:10

Električni automobili i zašto entuzijazam opada

Tranzicija saobraćaja na elektropogon važna je stavka u zaokretu ka klimatskoj neutralnosti. Prodaja e-automobila, međutim, nailazi na čeoni vetar i predstoji joj usporavanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve