Biznis
30.10.2019. 15:29
Index. hr

Zakazan je novi

TRKA MOŽE DA POČNE: Ko će imati bolju konzolu - Sony ili Microsoft?

sony-playstation-4-pro-2f-console-500x500.jpg

Zakazan je novi "rat konzola". Naime, i Sony i Microsoft odnedavno imaju službeni početak prodaje konzola nove generacije, a PlayStation

Zakazan je novi "rat konzola". Naime, i Sony i Microsoft odnedavno imaju službeni početak prodaje konzola nove generacije, a PlayStation 5 i Xbox Scarlett će se pojaviti krajem naredne godine. PS5 u jesen ili zimu, a Xbox taman u vreme Božića.

I dok mediji već analiziraju koja će kompanija prodati više konzola, treba imati na umu da je Microsoft već nekoliko puta bio jasan oko toga da ih trka u prodaji ne zanima (ili im barem nije presudna) jer glavna im je misija imati što više ljudi na svojim servisima. Nema sumnje da je isto u planu i Sony-ju, piše Index.hr.

Ipak, sad kad imamo više-manje sve potrebne podatke o tome što se krije "ispod haube", biće lakše proceniti koja bi vas konzola mogla više privući.

Shutterstock Shutterstock

Kao i obično, obe konzole su približno snažne, ali postoje neke razlike.

Primera radi, PS5 će dobiti novi kontroler koji će omogućiti više od klasičnog vibriranja.

"Imaćemo veći raspon reakcija. Zaleteti se u zid u nekoj auto trci neće biti isto kao i srušiti nekog tokom utakmice. Možete čak dobiti i osećaj različitih tekstura kada trčite kroz travu ili kad se probijate kroz blato", poručuju iz Sony-ja.

Povezane vesti - Gejming kao profesija

Isto tako, kontrole L2 i R2 imaće mogućnost programiranja otpora, što će se, primera radi, osetiti kod napinjanja luka kako biste odapeli strelu ili ubrzavanja kada s asfalta skrenete na kameniti teren.

Ipak, Microsoft takođe planira nešto slično sa svojim kontrolerom.

Obe će konzole imati snažne procesore (AMD-ov Ryzen) i grafičke procesore iz AMD-ove porodice Navi, imaće SSD diskove (sve se brže učitava), a i podršku 8K rezolucije i osvežavanje od 120 Hz.

sony

 

Sony je spominjao i podršku 3D zvuka, a nastaviće i s radom na VR naslovima koji bi u sledećoj generaciji trebalo da bude još bolji. Prvo će koristiti postojeći VR uređaj, ali kasnije bi se trebao pojaviti i potpuno novi koji će vrlo verovatno biti bežični. Microsoft se nije izjasnio što se VR-a tiče, ali postoji mogućnost da će biti kompatibilan s Oculus Riftom.

Ono što ljude stvarno zanima i što je stvarno bitno su igrice!

Kao prvo, bitno je istaći da će obe konzole imati podršku za starije igrice pa vlasnici većeg broja igara za starije konzole neće morati osvežavati svoje kolekcije.

Iako je Sony oduvek bio jači u jedinom bitnom ratu, a to je "rat ekskluziva", Microsoft iz godine u godinu postaje sve bolji, a i u ovom trenutku nemamo ni jedan legitimno jak naslov koji bi Sony-ju osigurao primetnu prednost. Primera radi, "The Last of Us 2", koji je ujedno i najbitniji naslov koji će se iduće godine pojaviti za PS, i dalje je igra za PS4 i verojatno će doživeti tek neka estetska poboljšanja u eventualnom remakeu za PS5.

Povezane vesti - PlayStation 4 prodat u više od 100 miliona primeraka

U obzir treba uzeti i sve popularnije streaming servise, a PlayStation Now i Microsoftov ekvivalent u vidu Xbox Game Passa još uvek nemaju jasnu strategiju.

Google Stadia i Apple Arcade možda će uneti neke promene na tržištu, ali teško je poverovati da će se to primetno odraziti na dve najpopularnije konzole.

A za kraj, tu je i treći sudija trke - Nintendo.

Njihov Switch postoji tek dve godine pa je prerano i razmišljati o novoj konzoli. Ipak, šuška se da bi mogli izbaciti Switch Pro koji će imati tek poboljšani procesor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve