Biznis
01.09.2021. 22:00
R.E.

Tehnološki div

Uskoro i Šaomi automobili

automobili
Izvor: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Šaomi zvanično je registrovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, koje je, kako navodi, ušlo u "poodmaklu razvojnu fazu".

Prema saopštenju kompanije, nova podružnica pod nazivom "Šaomi EV" registrovana je sa osnivačkim kapitalom od 10 milijardi juana (1,55 milijardi dolara), prenosi CNBC.

U martu je ovaj tehnološki div sa sedištem u Pekingu najavio planove o pokretanju poslovanja u oblasti električnih automobila, u koje će u narednoj deceniji uložiti 10 milijardi dolara.

"Šaomi EV" trenutno ima 300 zaposlenih, a poslovanje vodi osnivač i glavni izvršni direktor grupe Lei Jun, dodaje se u saopštenju.

Ranije ovog meseca, Šaomi je objavio da je kupio firmu za autonomnu vožnju Dipmoušen za oko 77,37 miliona dolara, kako bi "poboljšao tehnološku konkurentsku prednost" u biznisu s električnim vozilima.

Šaomi, poznat po svojim smartfonima i drugim internet-gedžetima, prema oceni CNBC-a, uskočiće u segment kineskog tržišta koji su već preplavili mnogi igrači, počev od startap kompanija kao što su Nio i Speng pa do onih priznatijih poput "Tesle" i kineskog BID-a.

Akcije Šaomija su porasle danas na popodnevnom trgovanju u Hong Kongu za oko 1,4 posto, nadmašivši rast referentnog Hang Seng indeksa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve o električnim automobilima 9. i 10. septembra u Novom Sadu
električni auto

Električni automobili

25.08.2021. 19:18

Sve o električnim automobilima 9. i 10. septembra u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu će 9. i 10. septembra biti održana manifestacija “Electric Vehicle Days” na kojoj će se predstaviti najnovija dostignuća na polju razvoja električnih automobila i elektromobilnosti.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve