USPELE JOŠ SAMO TRI FIRME: Alphabet premašio tržišnu vrednost od bilion dolara

USPELE JOŠ SAMO TRI FIRME: Alphabet premašio tržišnu vrednost od bilion dolara

Shutterstock


Google-ova matična kompanija Alphabet uspela je da premaši vrednost od bilion američkih dolara, što je dosad uspelo samo trima konkurentima – Apple-u, Amazonu i Microsoftu. Ne treba posebno naglašavati koliko je to veliki uspeh i svakako se s razlogom slavi u Alphabetu, piše ICT business.

Ipak, pre svega… Apple je premašio bilion dolara vrednosti u avgustu 2018. i time psotao prva kompanija koja je mogla time da se pohvali. U aprilu prošle godine to je uspeo i Microsoft, što se pre samo nekoliko godina činilo gotovo nemogućim. Kao treća kompanija sa vrednošću iznad bilion dolara postao je Amazon u maju prošle godine, a sad je to uspeo i Alphabet, za koji se s razlogom očekivalo da bi to mogao daleko ranije.

Ipak, u ovom trenutku samo su tri na bilion ili više. Amazon je pao poslednjih meseci i trenutno se nalazi na 930 milijardi dolara vredsnoti, Apple je na 1,4 biliona dolara, a Microsoft na 1,3 biliona.

Shutterstock

Shutterstock

Što se Alphabeta tiče, magičnu je granicu premašio nakon što mu je cena deonica sa 16. na 17. januara dosegla 1450,16 dolara vredsnosti. Teško je sad u kratkoročnom smislu videti da bi Alphabet mogao igde osim još snažnije prema naprijed po pitanju podizanja vredsnosti.

Povezane vesti – FACEBOOK ODUSTAO: Ipak neće biti oglasa u aplikaciji WhatsApp

A kad se 2004. Google pojavio na berzi, vredeo je 23 milijarde dolara, uz deonice od svega 85 dolara vrednosti. Malo ko bi tad mogao i da sanja ovako nešto, ali dogodilo se. Ne tako mali posao je kroz 16 godina postignut pa Google, odnosno Alphabet, iza sebe ima Search, Gmail, Maps, Android, Chrome, YouTube, Android Auto i celo niz drugih proizvoda i usluga koji tek moraju ispuniti potencijal.

Logično, sledeći cilj koji je kompanija postavila jeste doći pre svih do dva biliona dolara vredsnoti, ali to će biti malo teže s obzirom da je Apple-u još malo preostalo do tog cilja, a i nisu se svi delovi  Alphabetovog poslovanja dovoljno uhodali.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar