Biznis
13.06.2022. 21:15
R. E.

Investicione kompanije

Uspon Afroamerikanaca na Vol Stritu

Vol Strit
Izvor: Shutterstock

Decenijama unazad privatni kapital je na vrhu lanca Volstrita, milijarderi koji njima upravljaju često se nazivaju "gospodarima univerzuma“.

Osnivali su firme kao što su KKR, "Blackstone Group BKS“, "Carlile Group CG“ i "Apollo Global Management APO“, a njihovi osnivači su gotovo uvek bili beli. Ali u poslednje vreme došlo je do značajnih promena u industriji privatnog kapitala jer je grupa rasno raznolikih finansijskih preduzetnika stvorila najveće i najbolje nove firme u poslu. Njihov uspon je bio brz i zapanjujući.

Orlando Bravo, koji živi u Majamiju, postao je prvi portorikanski milijarder kao osnivač kompanije "Thoma Bravo“, privatne investicione kompanije koja se sada može pohvaliti imovinom od 103 milijarde dolara, dok je Robert Smit postao najbogatiji crnac u zemlji osnivanjem i upravljanjem "Vista Equity Partners“-om, koji kontroliše 93 milijarde dolara.

Adebajo Bajo Ogunlesi, Nigerijac koji sada zove Njujork svojim domom, osnivač je i predsednik firme "Global Infrastructure Partners“ koja upravlja sa 81 milijardom dolara. Milijarder Ramsaj Musalam, Palestinac rođen u Jordanu, kontroliše "Veritas Capital“ u Njujorku sa 40 milijardi dolara. U kombinaciji sa "Clearlake“-om i "Siris“-om, ove američke firme upravljaju sa gotovo 400 milijardi dolara i predstavljaju najmoćnije investicione operacije koje su se pojavile na tržištu privatnog kapitala u protekloj deceniji.

"Razbili su barijere“, rekao je Dejvid Fan, potpredsednik kompanije "Aksia“, firme koja savetuje institucionalne investitore o alternativnom sektoru.

Ove firme uspele su savladavanjem novih oblasti ulaganja, poput softvera ili infrastrukture, koje su prethodni titani privatnog kapitala ignorisali ili prevideli. "Sposobnost da se osećate malo drugačije je jaka motivacija“, rekao je Bravo. "Možda nam je to omogućilo da kao tim malo drugačije pogledamo softver 2000. godine i razmišljamo o njemu na bolji način.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

IT kompanije: Kome je svanulo, a kome će smrknuti
Berza 7.6.2022.

Predviđanja

08.06.2022. 14:25

IT kompanije: Kome je svanulo, a kome će smrknuti

Neki stručnjaci smatraju da će tehnološke kompanije koje donose stvarnu ekonomsku korist imati veći uspeh, kao i da će se posebno izdvojiti u budućnosti od onih koje su tokom pandemije doživele uspeh u posebnim okolnostima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve