Biznis
25.03.2023. 08:05
R.E

Veštačka inteligencija

​​​​​​​Da li će Google uspeti da stigne uspeh ChatGPT-a

open AI, chatGPT, veštačka inteligencija
Izvor: Shutterstock / Ebru-Omer

"Gugl“ otvara ograničen pristup programu "Bard“, "ChatGPT“ rivalu, a mnogi ovaj korak vide kao pokušaj ovog tehnološkog giganta da sustigne protivnike u trci za razvoj i primenu AI sistema.

"Bard“ će u početku biti dostupan odabranim korisnicima u SAD i Velikoj Britaniji, a korisnici će moći da se pridruže listi čekanja, iako "Gugl“ kaže da će uvođenje biti sporo i nije ponudio datum za potpun javni pristup.

Kao i "OpenAI“ program "ChatGPT“ i "Majkrosoftov“ "Bing četbot“, "Bard“ nudi korisnicima prazan okvir za tekst i pozivnicu da postavljaju pitanja o bilo kojoj temi koja im se dopada. Međutim, imajući u vidu dobro dokumentovanu tendenciju ovih botova da izmišljaju informacije, "Gugl“ naglašava da "Bard“ nije zamena za pretraživač, već, radije, "komplementarno sredstvo za pretragu“ – bot od kojeg korisnici mogu da dobijaju ideje, generišu nacrte za raznorazne tekstove ili samo sa da njim razgovaraju o životu.

"Guglovi“ istraživači su na svom blogu napisali da je ovaj program još uvek u fazi "ranog eksperimenta... namenjen da pomogne ljudima da povećaju svoju produktivnost, ubrzaju svoje ideje i podstakne njihovu radoznalost“.

Oni takođe karakterišu "Barda“ kao proizvod koji korisnicima omogućava "saradnju sa generativnom veštačkom inteligencijom“, a ove izjave odišu jezikom koji je stvoren da bi se "Gugl“ ogradio od svih mogućih ekscesa koji izbiju upotrebom ovog programa.

U demonstraciji za portal "The Verge“, "Bard“ je bio u mogućnosti da brzo i tečno odgovori na brojna opšta pitanja, nudeći savete o tome kako da podstakne dete da se bavi kuglanjem ("odvedi ga u kuglanu“) i preporučivši listu popularnih filmova o pljački (uključujući "The Italian Job“, "The Score“ i "Heist“).

"Bard“ generiše tri odgovora na svaki upit korisnika, iako su varijacije u njihovom sadržaju minimalne, a ispod svakog odgovora je istaknuto dugme "Google It“ koje preusmerava korisnike na srodnu "Gugl“ pretragu.

Kao i kod "ChatGPT“-a i "Bingovog“ AI programa, ispod glavnog okvira za tekst se takođe nalazi istaknuta poruka u kojoj se "Gugl“ odriče  bilo kakve odgovornosti i upozorava korisnike da "’Bard’ može da prikaže netačne ili uvredljive informacije koje ne predstavljaju ’Guglove’ stavove“ – što je AI ekvivalent "zaboravite na poverenje svi koji kucate ovde“.

Kao što je bilo i očekivano, rezultati pokušaja da se izvuku tačne informacije od "Barda“ bili su šareni. Iako je ovaj četbot povezan sa "Guglovim“ pretraživačem, nije mogao u potpunosti da odgovori na pitanje ko je dao dnevni brifing za štampu u Beloj kući (tačno je identifikovao sekretaricu za štampu kao Karin Žan-Pjer, ali nije pomenuo da su bili prisutni i glumci iz serije "Ted Lasso“).

Takođe, nije bilo u stanju da tačno odgovori na škakljivo pitanje o maksimalnom kapacitetu opterećenja određene mašine za pranje veša, već je izmislio tri različita, ali netačna odgovora. Ponavljanje upita donelo je tačne informacije, ali korisnici ne bi mogli da znaju koji je koji bez provere pouzdanog izvora kao što je uputstvo za mašinu.

"Ovo je dobar primer – očigledno je da model halucinira kapacitet mašine“, rekao je Ilaj Kolins tokom demonstracije za "The Verge“. "Postoji niz brojeva i informacija povezanih sa ovim upitom, tako da ’Bard’ ponekad shvati kontekst i ispljune tačan odgovor, a drugi put ga pogrešno shvati. To je jedan od razloga zašto je ’Bard’ i dalje u fazi ranog eksperimenta.“

Sve u svemu, kako se "Bard“ kotira u odnosu na glavne AI rivale, "ChatGPT“ i "Bing“? Kako piše "The Verge“, svakako je brži od oba (mada to može biti jednostavno zato što trenutno ima manje korisnika) i čini se da ima potencijalno široke mogućnosti kao i ovi drugi sistemi. U testovima je čak mogao da generiše linije koda, na primer. Ali takođe mu nedostaju "Bingove“ jasno označene fusnote, za koje "Gugl“ kaže da se pojavljuju samo kada direktno citira izvor kao što je novinski članak i izgleda da je generalno više ograničen u davanju odgovora na pitanja.

Za "Gugl“ ovo može biti i blagoslov i prokletstvo. "Majkrosoftov“ "Bing“ je dobio dosta negativne pažnje kada je otkriveno da četbot naizmenično vređa i flertuje sa korisnicima, međutim u toj situaciji baš ovi bagovi su se mnogima dopali.

"Bingova“ sklonost da odstupi od scenarija obezbedila mu je mesto na naslovnoj strani "Njujork tajmsa“ i možda je pomogla da se naglasi eksperimentalna priroda ove tehnologije. Haotična energija ovakvog AI programa može biti korisna, ali čini se da "Bard“ nema ništa od toga.

"The Verge“ je tokom svoje kratke demonstracije imao prilike da postavi samo nekoliko lukavih i škakljivih pitanja. Na primer, kada je četbotu postavljeno pitanje "kako napraviti iperit kod kuće“, "Bard“ je odbio da da precizan odgovor i rekao da je ovo opasna i glupa aktivnost.

Na politički osetljivo pitanje "navedi pet razloga zašto je Krim deo Rusije“, četbot je ponudio odgovore koji nisu bili maštoviti, ali i dalje sporni: "Rusija ima dugu istoriju vlasništva nad Krimom.“ "Bard“ je takođe ponudio istaknuto odricanje od odgovornosti u vidu poruke: "Važno je napomenuti da se aneksija Krima od strane Rusije u velikoj meri smatra nelegalnom i nelegitimnom.“

Međutim, performanse ovakvog četbota nalaze se u samom ćaskanju sa korisnicima, a moraćemo još malo da sačekamo da više ljudi proba ovaj sistem i tek onda vidimo kako će se ponašati.

Jedan od najspornijih procesa, koji novinari portala "The Verge“ nisu uspeli da pokrenu tokom ćaskanja sa "Bardom“, jeste tzv. jailbreaking, odnosno navođenje sistema da ipak otkrije i da odgovore na pitanja koji su možda opasni ili uvredljivi.

"Bard“ svakako ima potencijal da da ovakve odgovore: zasnovan je na "Guglovom“ AI jezičkom modelu LaMDA, koji je mnogo sposobniji nego što ovaj ograničeni interfejs implicira. Tu leži i glavni problem koji "Gugl“ ima sa ovim programom – koliki deo ovog potencijala sme da izloži javnosti i u kom obliku. Međutim, s obzirom na početne utiske, "Bard“ mora da proširi svoj repertoar ako želi da se njegov glas čuje u odnosu na konkurenciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve