Biznis
22.12.2021. 16:15
Tanjug

Izmirenje duga

Vi nama naftu, mi vama čaj

Nafta
Izvor: Shutterstock

Šri Lanka planira da mesečnim otplatama u čaju izmiri dug za naftu uvezenu iz Irana, izjavio je u sredu ministar poljoprivrede vlade Šri Lanke Rameš Patirana.

On je potvrdio da njegova vlada namerava da svakog meseca šalje Iranu čaj u vrednosti od 5 miliona dolara kako bi otplatila ukupan dug za iransku naftu koji iznosi 251 milion dolara, preneo je BBC.

Šri Lanka prolazi kroz ozbiljnu dužničku i finansijsku krizu koju je pogoršao gubitak prihoda od turizma tokom pandemije koronavirusa.

Član državnog odbora za čaj rekao je da je to prvi put da će čaj biti korišćen za izmirenje spoljnog duga, a ministar Patirana je predočio da se takvim načinom plaćanja ne krše ni sankcije Ujedinjenih nacija, ni SAD, jer se čaj vodi kao hrana, može biti deo humanitarne pomoći i u transakciju neće biti uključena ni jedna iranska banka koja je dospela na crnu listu SAD.

Plantaža čaja
Izvor: Shutterstock

"Nadamo se da ćemo slanjem čaja u vrednosti od 5 miliona dolara svakog meseca otplatiti dug Iranu za kupovinu nafte koji se ne otplaćuje već četiri godine", rekao je u intervjuu za Rojters Patirana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj koronavirusa pokosio cenu nafte
Nafta

Strah je veliki

26.11.2021. 18:45

Novi soj koronavirusa pokosio cenu nafte

Cene nafte su pale za više od 5,0 odsto na dvomesečni minimum, pošto je nova varijanta virusa kovid-19 unela strah i zabrinutost među investitore da bi u prvom kvartalu 2022. moglo da dođe do znatnog viška ponude.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve