Svet
06.06.2021. 14:03
Tanjug

Šta će pokazati podaci

Šri Lanka: Pronađena crna kutija iz broda koji tone

Šri lanka brod
Izvor: SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA / SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA HANDO

Stručnjaci su pronašli crnu kutiju iz broda koji je zahvatio požar, a koji je prevozio hemikalije i koji polako tone nedaleko od glavnog grada Šri Lanke, dok posade za spašavanje pokušavaju da učine sve kako bi bila izbegnuta moguća ekološka katastrofa, rekli su danas zvaničnici.

MV X-Pres Perl pod zastavom Singapura počeo je da tone u sredu, dan nakon što su vlasti ugasile požar koji je na brodu besneo 12 dana, preneo je AP.

Napori da se brod odvuče u dublje vode dalje od luke u Kolombu nisu uspeli jer je krma broda potopljena i naslonjena na morsko dno.

Šri Lanka brod
Izvor: SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA / SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA HANDO

Lučka uprava Šri Lanke navela je da su stručnjaci zajedno sa mornaricom u subotu pronašli brodski snimač podataka o plovidbi ili VDR, poznat kao crna kutija.

Vlasti su na svojoj veb stranici navele su da će VDR, koji sadrži vitalne informacije u vezi sa plovidbom, biti predat lokalnim agencijama za sprovođenje zakona koje istražuju požar.

I nadležni organi i brodski operater saopštili su da se krmeni deo plovila zadržao na morskom dnu na dubini od oko 21 metar, a prednji deo se polako smiruje.

Šri Lanka brod
Izvor: SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA / SRI LANKAN AIR FORCE MEDIA HANDO

Operater X-Pres Fiders naveo je da su spasioci nalaze na licu mesta kako bi se izborili sa mogućim izlivanjem.

On se izvinio za katastrofu.

Lučka uprava i operater su saopštili da nema znakova izlivanja nafte ili hemikalija.

Oni su istakli da su mornarica, indijska obalska straža, spasilačke posade i lokalne vlasti Šri Lanke sposobne da odgovore na bilo kakve znakove zagađenja naftom ili krhotinama i da situaciju prate neprestano. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve