Biznis
03.11.2021. 10:39
Tanjug

Siniša Mali najavio

Više od milion i po građana danas dobija pomoć od 30 evra

Novac
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas na račune 1.757.000 prijavljenih građana biti uplaćeno po 30 evra, u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći, čime će ukupno 5,7 miliona punoletnih građana Srbije dobiti ovu vrstu pomoći.

Mali je podsetio da pored te pomoći, građani mogu očekvati i uplatu od 20 evra u decembru, za koju prijavljeni za pomoć "30+30 evra" ne moraju ponovo da se prijavljuju.

Gostujući na TV Hepi, ministar je dodao da će prijave biti otvorene samo za one koji se nisu prijavili u maju, kao i za one koji su u međuvremenu ispunili uslove za naknadnu prijavu.

Mali je istakao da je ekonomija egzaktna nauka, ali da su veoma važni i optimizam i raspoloženje ljudi, koji su, kako kaže, prošle i ove godine videli koliko je naša država stabilna i jaka i da mogu da se na nju oslone.

"Direktna pomoć građanima budi optimizam, što znači da nema pada raspoloženja, podstiče se potrošnja, a doprinosi i performansama na poslu. Ne slažem se da je to pogrešna odluka, jer taj novac koji je podeljen i privredi i građanima ulazi u potrošnju, ljudi su bolje raspoloženi i vide pažnju, a s druge strane pokazujemo koliko smo jaki i stabilni, da imamo novca i to je uspeh svih građana", naveo je Mali.

Siniša Mali
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Podsetio je da je za tri paketa pomoći država ukupno izdvojila osam milijardi evra, što je, dodao je, skoro 18 odsto našeg BDP-a.

On je istakao da će danas saopštiti detalje o projektu izgradnje metroa u Beogradu, a prethodno će imati sastanak radne grupe i biće potpisan ugovor sa kineskom kompanijom "Power China".

"Krećemo u izgradnju na Makiškom polju, a ja ću tačno po datumima definisati faze. Do kraja 2028. imaćemo prvu liniju metroa u funkciji, a 2030. godine i drugu liniju. Spreman sam da odgovorim na svako pitanje teoretičara zavere. Suština je da građani Beograda i Srbije decenijama čekaju da se metro izgradi, i za ovo su urađene ozbiljne analize i studije", naveo je Mali.

Mali je podsetio da će danas na sednici Vlade Srbije biti Nacrt Zakona o budžetu za 2022. godinu, koji čine dva stuba - podizanje životnog standarda i veća kapitalna ulaganja.

Plate u javnom sektoru će u proseku biti veće za 7,3 odsto, dodao je on.

"Za većinu zaposlenih povećanje zarade će biti sedam odsto, a za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijali osam odsto. Penzije će biti uvećane za 5,5 odsto, a budžetom je predviđena i pomoć od 20.000 dinara za najstarije, što kada se spoji u proseku daje povećanje od 11,2 odsto", rekao je Mali.
 

Podsetio je da je još u septembru doneta odluka i da minimalna zarada bude veća od 1. januara za 9,4 odsto, što znači da će iznositi 35.012 dinara.

Siniša Mali
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Objasnio je da rast plata i penzija treba da podstakne i porast potrošnje, a da je u budžetu za narednu godinu predviđeno i 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, što čini 7,3 odsto BDP-a.

"To vodi visokim stopama rasta. Obezbeđujemo novac za auto-puteve i brze saobraćajnice i trenutno ih gradimo sedam, a predviđen je i novac za izgradnju škola, bolnica, za ekologiju. Imamo novac i za metro. Investicije novcem iz budžeta zapošljavaju domaću građevinsku industriju, a ona zapošljava i ostale industrije i to je ono što gura naš BDP napred", naveo je Mali.

Ministar finansija se osvrnuo i na kritike povodom inflacije i ponovio da je ove godine ona u proseku tri odsto.

Dodao je da su neke cene veće, neke nisu, ali da je tri odsto prosek inflacije za ovu godinu.

"I Međunarodni monetarni fond i Svetska banka i Evropska centralna banka očekuju da će se situacija stabilizovati, da je reč o kratkoročnom poremećaju", naveo je Mali i naglasio da Srbija neće štampati novac, jer ne želi da ponovo ulazi u vrtlog iz 90-ih, jer se bavi odgovornom ekonomskom politikom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan
Siniša Mali

"Bolji nego ikada"

22.10.2021. 11:16

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji bolji nego ikada i da je on zadovoljan njime i izrečenim pohvalama na račun vođenja ekonomije u našoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve