Biznis
22.10.2021. 11:16
Tanjug

"Bolji nego ikada"

Siniša Mali: Izveštaj Evropske komisije je sjajan

Siniša Mali
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Ministar finansija Siniša Mali ocenjuje da je najnoviji izveštaj Evropske komisije (EK) o Srbiji bolji nego ikada i da je on zadovoljan njime i izrečenim pohvalama na račun vođenja ekonomije u našoj zemlji.

Mali je za Tanjug istakao da prema ovom izveštaju pregovori o klasterima koji se odnose na finansije, a tu su i porezi i carine i tržište kapitala, teku kako treba, a u nekim elementima i bolje od očekivanja.

"Zadovoljan sam. Izveštaj je sjajan i nikada bolji, kada je reč o našoj ekonomiji, pogotovu o poreskoj politici. Pohvalili su srpsku ekonomiju i sve one mere koje je Vlada Srbije donela i prošle i ove godine kako bi umanjila negativne posledice epidemije korona virusa", istakao je ministar.

Podsetio je da je za pomoć privredi i građanima izdvojeno osam milijardi evra, što je više od 17 odsto BDP i da smo tako uspeli da spasemo naša radna mesta i proizvodne kapacitete.

"S druge strane, ostvarili smo napredak u poreskoj politici. To pohvaljuje i Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, a ne neko od nas", kaže Mali.

Takođe, ocenjuje da je dobra vest za naše građane što EK primećuje napredak Srbije na svim niovima.

"Mi sada gradimo sedam novih auto-puteva u Srbiji, Požega- Preljina, Moravski koridor, Sremska Rača-Kuzmin, Ruma-Šabac-Loznica, Fruškogorski koridor, brzu saobraćajnicu od Novog Beograda ka Surčinu, te Niš-Merdare preko Plocnika, a u novembru počinjemo da gradimo i Dunavsku magistralu od Požarevca do Golupca. Ima li neka zemlja u Evropi koja gradi toliko?", pita Mali.

Navodi i da se revitalizuju železničke pruge i da se stvara jedna nova Srbija sa novim imidžom i novim kvalitetom života.

"Drago mi je zbog toga, ali time je još veća naša odgovornost" istakao je Mali u izjavi za Tanjugu i dodao da bi želeo da još napredujemo, posebno u fiskalizaciji, e-fakturama i vođenju javnih finansija".

Evropska komisija je u utorak predstvila godišnji Izveštaja o Srbiji u kojem je preporučila otvaranje dva klastera. Reč je o klasterima 3 (koji se odnosi na konkurentnost i rast) i 4 (zelena agenda i održiva povezanost).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lizing skandal u Hrvatskoj
banka, šalter, menjačnica

Prevara od 93 milina evra

22.10.2021. 00:20

Lizing skandal u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) utvrdila je da su lizing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavale rate otplate korisnicima lizinga.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve