Biznis
04.03.2022. 20:05
Beta

Gde je nastao problem?

Vlasnici benzinskih pumpi u Srbiji: Goriva ima

gorivo
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije pokušaće da reši problem "zamrznutih" maloprodajnih cena evropremijuma 95 i evrodizela kako bi sprečila da pojedine pumpe zbog neisplativosti prodaje ograničavaju količine koje kupuju potrošači, saznaje agencija Beta.

Tih vrsta goriva, kako tvrde u vladi Srbije, a i vlasnici pumpi, ima dovoljno na zalihama, ali problem je nastao što je cena sirove nafte sa oko 90 dolara po barelu skočila na 112-114 dolara, a cene evrodizela i evropremijuma u maloprodaji ograničene su pre tog poskupljenja.

Zbog toga se, trgovcima u maloprodaji, kako su naveli, više ne isplati da te vrste goriva prodaju po ograničenim cenama od 171 dinara za evropremijum BMB 95, i 179 za evrodizel.

Vlada Srbije je 10. februara donela uredbu kojom je na mesec dana ograničila dve vrste goriva evrodizela i evropremijuma na 179 dinara po litru, odnosno 171 dinar po litru.

Nabavna cena evrodizela u veleprodaji je danas 183 dinara po litru, a oni su dužni da ga prodaju za 179 dinara po litru.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić rekao je da nafte ima na zalihama za sledeća dva meseca, ali da oni očekuju da se problem razreši tako što će se doneti nove ograničene maloprodajne cene za te dve vrste goriva u kojima bi bila uračunata nova marža trgovaca jer se ona koja je obračunata kada su ograničene cene "istopila" zbog povećanih troškova nabavke.

"Pumpe koje su pokušale da ograniče prodaju te dve vrste goriva nemaju pravo da to čine. One su u ovoj situaciji samo pokušale da smanje gubitak, što nije dozvoljeno", rekao je Rakić agenciji Beta.
 

Dodao je da pumpe ako im se ne isplati mogu da na određeno vreme obustave prodaju.

Rakić je rekao da Srbija od oko tri miliona tona sirove nafte, kolike su godišnje potrebe, godišnje uvozi više od dva miliona tona, a da je domaća proizvodnja oko 800.000 tona.

Istakao je da je teško proceniti šta će se dešavati na globalnom političkom i ekonomskom nivou, nakon isteka dva meseca za koja su u Srbiji obezbedjene rezerve, s obzirom na to da naftu uvozi ruska firma Gasprom.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković ocenio je da je trgovcima goriva postalo neisplativo da ga kupuju po visokim cenama u veleprodaji, a prodaju jeftinije u maloprodaji.
 

"Goriva u rezervama u ovom trenutku ima dovoljno, ali neće biti moguće prodavati ga u maloprodaji po ovim ograničenim cenama", rekao je Atanacković.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poskupljuje gorivo?
gorivo 10. 2. 2022.

Porast cena sirove nafte

10.02.2022. 12:04

Poskupljuje gorivo?

Na cene goriva u Srbiji uticaće kretanje cene nafte i može se očekivati da dođe do poskupljenja od još nekoliko dinara, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve