Biznis
24.11.2022. 16:05
R. E.

"Berkšir Hatavej“

Voren Bafet ulaže kada se drugi povlače

Voren Bafet 24.11.2022.
Izvor: EPA / LARRY W. SMITH

U novom izveštaju kompanije "Berkšir Hatavej“, na čijem čelu stoji milijarder Voren Bafet, objavljeno je da je ta investiciona kompanija uložila veliku količinu novca u akcije Tajvanske kompanije za proizvodnju poluprovodnika.

Ova vest došla je nakon što je ova kompanija i sektor industrije kojoj pripada opao u vrednosti na tržištu, a mnogi investitori su se odmakli od kupovine akcija.

Međutim, kako je i Bafet sam više puta rekao, kada se drugi povuku – on kupuje i ulazi u posao. Dok su drugi panično gledali na opadanje akcija poluprovodnika, Bafet je poslušao sopstveni savet i kupio akcije Tajvanske kompanije u vrednosti od 4,1 milijardu dolara.

Nije poznato tačno kada se ova transakcija dogodila, ali je svakako nastupila nakon pada industrije poluprovodnika ove godine. Tajvanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika proizvodi najveću količinu ovih čipova za kompjutere u svetu, a Bafet je predosetio da će se ova industrija oporaviti i usudio se da kupi akcije dok su bile u padu.

Čini se da je Bafet odabrao pravo vreme sledeći dugoročnu strategiju o kojoj je pisao u svom godišnjem pismu deoničarima, koje je uključeno u godišnji izveštaj "Berkšira“ iz 1986. godine, kada je objasnio i da su poremećaji na tržištu nepredvidivi.

"Naš cilj je skromniji: samo pokušavamo da budemo uplašeni kada su drugi pohlepni i da budemo pohlepni samo kada se drugi plaše“, napisao je.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve