Biznis
25.11.2021. 16:51
Tanjug

Dogovoreno

Vučić o ceni gasa od 270 dolara: "Moj predlog, Putinova odluka"

Putin, Vučić, 25. 11. 2021.
Izvor: Pool Sputnik Kremlin / Mikhail Klimentyev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dogovor o gasu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom spas za našu zemlju, jer nećemo imati problema ni sa strujom niti gasom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

"Mnogo nam je pomogao Putin svojim odnosom - prihvatio je da pod istom cenom i uslovima dobijamo gas tokom zime, iako je kraj ugovora. Kada je najviša cena gasa u istoriji da produži isporuke po najnižoj ceni i poveća obime", naveo je Vučić.

Predsednik je na pitanje kako je došlo do dogovora da li je to bio njegov (Vučićev ) predlog ili je to punudio Putin, rekao kako je Putin doneo tu odluku tako što je prihvatio njegov predlog. "Rekao sam vam da nisam sigruan da sam Putin da li bi prihvatio moj predlog. Prihvatio je i bio je više nego fer - kapa dole i veliko hvala", poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da su dogovoreni elementi dugoročnog ugovora za isporuku gasa Srbiji, i da će naša zemlje i posle šest meseci za koliko je deogovorena sadašnja cena od 270 dolara imati izuzetnu cenu, povećanje obima isporuke i flesibilnost.

"Uspeli smo, razgovarali smo i o dugoročnom ugovoru i ostavili određene elemente, ali dok ne potpišem to nemam prava da govorim", rekao je Vučić.

Preneo je da mu je Putin rekao "Biće dobro rešnje i bićete zadovoljni".

"Takođe je rekao da ćemo imati i posle tih šest zimskih meseci, najtežih i najskupljih, kada je preko 1.000 dolara cena na berzi za 1.000 kubnih metara gasa, za nas po 270, da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima i verujem fleksibilnost", rekao je Vučić.

Kazao je da je najvažnije da sada kada je najskuplji gas, tokom šest meseci, plaćati berzansku cenu, za količinu koju ćemo da potrošimo, na primer, 1,2 miljardi kubika gasa koje ćemo da potrošimo.

"Ušteli smo više od 300 milina evra", naglasio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin: Ruska vojska može da spreci napade dronovima
Vladimir Putin

"Naučili smo"

02.11.2021. 18:35

Putin: Ruska vojska može da spreci napade dronovima

Ruska vojska može efikasno da spreči bilo kakve napade dronovima, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima odbrambene industrije u Sočiju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve