Biznis
15.12.2022. 18:05
Beta

(Ne)očekivano

Zašto hoteli u Srbiji "uvoze" radnu snagu iz celog sveta

Hotel
Izvor: Shutterstock

Hotelima u Srbiji nedostaje od 4.000 do 5.000 radnika, pa je veliki broj pokrenuo procedure za "uvoz" radne snage iz svih krajeva sveta.

Najveća prepreka je to što je teško garantovati da dolazak radnika u Srbiju za njih ne bude jedna od stanica ka EU, rekao je direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

On je za Betu rekao da u 430 hotela u Srbiji, od kojih je oko 120 u Beogradu, radi oko 13.500 radnika.

"Nedostaje 4.000-5.000 radnika čije su kvalifikacije, kelner, sobarica, kuvar... U Srbiji su plate za te kvalifikacije od 40.000 do 60.000 dinara, a u Hrvatskoj zarade 1.000 evra, pa odlaze tamo", rekao je Ggenov.
 

Dodao je da hoteli u Srbiji ne mogu da plate radnika kao u Hrvatskoj, iako je posao težak, sedam-osam sati na nogama, pa i više kada gosti neće da poštuju kraj radnog vremena.

Predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasilijević rekao je da je problem ublažen povratkom radnika sa sezonskih poslova iz Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, ali manjak radnika je hroničan problem i opet će biti veoma teško na proleće kad se oni vrate u te zemlje.

"Kada pogledate oglase, vidite da se najviše traže kelneri, sobarice, kuvari i druga radna snaga s nižim kvalifikacijama, ali nema odgovarajuće", rekao je Vasilijević, koji je direktor hotela "Hilton" u Beogradu.
 

On je rekao da taj hotel traži radnu snagu u Turskoj, da se obavljaju intervjui za posao, ali da još nisu našli odgovarajući kadar.

Hotelijerima je, kako je rekao, velika prepreka što u eri migracija treba da obezbede da im dovedena radna snaga neće posle odredjenog vremena pokušati da emigrira u EU.

"Jedini način da izbegnemo razgovor sa MUP-om Srbije i pravdamo se za nešto što ne zavisi od nas je da tražimo pouzdane agencije koje mogu da u izvesnoj meri garantuju da će uvezeni radnici održati reč i vratiti se u njihovu zemlju kada prestanu da rade", rekao je Vasilijević.
 

Dodao je da neke zemlje kao Filipini garantuju da će se njihovi građani vratiti u zemlju po prestanku rada u Srbiji, što je olakšavajuća okolnost.

Vasilijević je rekao da u hotelima u Srbiji već radi mnogo Kubanaca, Egipćana, Pakistanaca, državljana Šri Lanke i drugih zemalja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko turista je posetilo Srbiju u prvih 10 meseci ove godine
Turizam, etno selo, Mokra gora, Zlatibor

Zavod za statistiku

01.12.2022. 19:05

Koliko turista je posetilo Srbiju u prvih 10 meseci ove godine

Sa 115.000 turista u deset meseci ove godine, što predstavlja povećanje za 74 odsto u odnosu na isti period prošle godine, Niš se svrstao među četiri grada u Srbiji koji imaju posećenost veću od 100.000, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve