ZAVRŠAVA SE KOŠMAR VOLSTRITA Nakon pregovora sa Kinom cena deonica raste

ZAVRŠAVA SE KOŠMAR VOLSTRITA Nakon pregovora sa Kinom cena deonica raste


Pošto je Vašington poručio da su trgovinski pregovori sa Kinom bili konstruktivni, cena deonica na Volstritu počela je da raste, nakon četiri dana pada. Dow Jones je ojačao 114 bodova ili 0,44 posto, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, a Nasdaq indeks 0,08 posto.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cene deonica su naglo pale jer je na snagu stupilo 25 odsto povećanja carinskih tarifa na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, dok je Kina najavila protivmere. Ulagači imaju bojazan da bi u slučaju nepostizana trgovinskog dogovora mogao eskalirati carinski rat, što bi negativno uticalo kako na ekonomije obe zemlje, tako i na celokupnu svetsku ekonomsku scenu.

Ipak, nakon što je ministar finansija SAD pozitivno ocenio dvodnevne trgovinske pregovore sa Kinom, nazvavši ih konstruktivnim, cene deonica su skočile. Na pregovore u Vašingtonu se osvrnuo i predsednik SAD Donald Tramp, navodeći da mu se ne žuri sa postizanjem dogovora.

 

S druge strane, zamenik kineskog premijera Liu He istakao je da će se razgovori nastaviti u Pekingu, da je optimističan po pitanju dogovora, ali da Kina neće odstupiti od nekih načelnih stavova.U fokusu ulagača juče je bila i deonica Ubera, čija je cena prvog dana trgovanja na tržištima nakon inicijalne javne ponude, pala 7,6 posto. A na većini europskih berza cene deonica su juče porasle. Tako je Frankfurtski DAX indeks ojačao 0,72 posto, pariški CAC 0,27 posto, Samo je londonski FTSE oslabio 0,06 posto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar