Biznis
10.02.2023. 12:36
Beta-AP

Za 500.000 barela dnevno

Zbog čega Rusija smanjuje proizvodnju nafte

nafta, ruska nafta
Izvor: Shutterstock

Rusija planira da dobrovoljno smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno u martu kao odgovor na zapadno ograničenje cene njene nafte zbog rata u Ukrajini, izjavio je ruski vicepremijer Aleksandar Novak prenose ruski mediji.

"Danas u potpunosti prodajemo celokupnu količinu proizvedene nafte, međutim, kao što je ranije rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se direktno ili indirektno pridržavaju principa 'plafona cena'", rekao je Novak, prenela je ruska novinska agencija TASS.

On je dodao da će "s tim u vezi Rusija smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno", što će, po njegovim rečima, "pomoći obnavljanju tržišnih odnosa".

Cena međunarodne referentne nafte Brent porasla je 24 odsto, na 86,67 dolara po barelu.

Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija uvela je ograničenje cene ruske nafte koja se šalje u nezapadne zemlje na 60 dolara za barel. Cilj je da se zadrži isporuka nafte globalnim tržištima i spreči porast cena viđen prošle godine dok se istovremeno ograničava ruska dobit koja može da se koristi za finansiranje rata protiv Ukrajine.

Ograničenje cene se sprovodi tako što se zapadnim kompanijama koje u velikoj meri kontrolišu usluge prevoza i osiguranja zabranjuje da rade sa naftom čija cena je iznad tog limita.

Rusija je ranije saopštila da neće prodavati naftu zemljama koje se drže tog plafona cena,  ali ruska nafta se u poslednje vreme prodavala po ceni ispod te. Međutim ograničenje cene zajedno sa embargom Evropske unije na rusku naftu i niža tražnja nafte globalno usred usporenja svetske privrede značilo je da su kupci mogli da traže znatna smanjenja cene za rusku naftu, navodi agencija AP. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grupa sedam se pridružila - ruska nafta 60 dolara za barel
Nafta

Odlučeno

03.12.2022. 12:17

Grupa sedam se pridružila - ruska nafta 60 dolara za barel

Grupa sedam najbogatijih liberalnih demokratija i Australija složile su se da usvoje sporazum o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara za barel, delujući ubrzo posle Evropske unije koja je postigla jednoglasni dogovor o tome.
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve