Biznis
28.11.2023. 15:00

Šokantan podatak

Koliko žena u Srbiji poseduje svoj stan?

kuća, nekretnine
Izvor: Shutterstock

Direktorka za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović iznela je podatke da prema istraživanju Republičkog geodetskog zavoda samo 25 odsto ukupne imovine u Srbiji pripada ženama.

Isto tako, žene su vlasnice svega oko šest odsto nekretnina u državi, saopšteno je na konferenciji "Pravo na nasleđe - put ka rodnoj ravnopravnosti i zaustavljanju nasilja" u Beogradu.

"Ako od ukupne imovine gledate samo nekretnine, ženama zapravo pripada tek četvrtina od tih 25 odsto. Žene zarađuju manje, manje su zastupljene na tržištu rada, imaju više neplaćenog rada. Ekonomska nezavisnost žena je veoma važna", navela je Rikanović.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi se oko 36 odsto žena odreklo imovine u korist muškaraca, dok bi se samo 19 odsto muškaraca odreklo imovine u korist žena, saopšteno je na konferenciji.

Prema istraživanjima iz 2023. godine, 84 odsto ispitanica je izjavilo da nisu upoznate sa podatkom da neće moći da dobiju socijalnu pomoć ako se odreknu imovine.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se posledice odricanja od imovine ogledaju u ekonomskoj nejednakosti, što prerasta u nasilje, koje dalje eskalira u femicid.

"Država jeste uradila deo svojih obaveza, donošenjem Zakona o nasleđivanju 1955. godine, ali mora još mnogo više da bi taj zakon zaživeo u svesti građana. Kjučna reč je informisanost o pravima. Moramo stati na put štetnim običajima i patrijarhatu u društvu", rekla je Janković na konferenciji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veštačka inteligencija i tržište nekretnina - šta nas čeka 2024?
konferencija

Konferencija

27.11.2023. 15:25

Veštačka inteligencija i tržište nekretnina - šta nas čeka 2024?

Beograd će po šesti put biti domaćin Međunarodne konferencije o tržištu nekretnina Jugoistočne Evrope "Balkans Property Forum 2023" koja će se održati 30. novembra u hotelu Hilton.

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve