Brejking
09.11.2017. 15:22
Nataša Anđelković

ČIČA DRAŽO, GDE SU TVOJE NAOČARE? Ponovo otvorena tema o tome gde je sahranjen vođa Ravnogorskog pokreta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U masovnoj grobnici na Zlatiboru pronađen je okvir naočara isti kakav što je nosio đeneral Draža Mihailović, što je ponovo otvorilo temu o tome gde je sahranjen vođa Ravnogorskog pokreta

Iz masovne grobnice na Zlatiboru iskopane su naočari iste kao one što je nosio đeneral Draža Mihailović.
Kako pišu „Večernje novosti", ovaj pronalazak bi mogao da reši misteriju o tome gde je sahranjen Čiča Draža, koja traje više od 70 godina. Nedavno otkriće jame Cerova, potkrepljeno svedočenjima najstarijih meštana tog kraja, pokazalo je da su na ovom mestu na Zlatiboru u junu 1945. surovo i bez presude likvidirani srpski mladići, povratnici iz rata.

Tajna sve do sada
Prethodnih dana, speleolozi su se još jednom spustili na dno jame. Među kostima su pronašli jedan prepoznatljiv predmet - staklo i deo okvira za naočare kakve je uoči streljanja 1946. godine nosio i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini.
Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, kaže da ovo baca novo svetlo na dosadašnje verzije o mestu ubistva Mihailovića, te se sada može pretpostaviti da je on u stvari streljan baš kod te jame i bačen u nju.
- Pored dela naočara koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one koje je imao Mihailović, postoje i svedočenja da su se šef Ozne i vođa akcije hvatanja generala Draže, Slobodan Penezić Krcun, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru lično raspitivali o jami. Komunisti su godinama vešto podmetali tragove o lažnom grobu vođe Ravnogorskog pokreta, a isto tako su revnosno odvraćali istraživače od jame Cerova. Tako je ona bila tajna sve do sada - objašnjava Stamatović.

SRBIJA LEŽI NA MASOVNIM GROBNICAMA: Zločin o kojem i danas ćutimo

Gde se sve pominjalo da je lokacija Dražinog groba
* Staro Sajmište
* Ada Ciganlija
* Lisičji potok u blizini Belog dvora na Dedinju
* Marinkova bara na Voždovcu
* Zlatibor, jama Cerovo
* Jedna od teorija kaže čak da je 1946. ubijen Dražin dvojnik pošto su saveznici napravili dogovor s Titom da pravog Dražu prebace u Francusku

Do odgovora da li na dnu jame Cerova zaista počivaju ostaci Mihailovića, kao i da li su pronađene naočare njegove, znaće se kada se završe sve analize ukoliko ih bude. Stamatović je izjavio da je o svemu odmah obaveštena policija i da je Tužilaštvo dužno da pokrene istragu, uprkos, kako je rekao, višedecenijskom zataškavanju slučaja.
Ako je to istina, odvraćanje javnosti sa Zlatibora bilo je vrlo uspešno. Naime, u medijima se poslednjih godina mnogo puta spekulisalo da je pronađen Dražin grob, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Pominjale su se najrazličitije lokacije, od logora Staro Sajmište do Lisičjeg potoka na Dedinju i Ade Ciganlije. Kada je ova poslednja teorija ugledala svetlost dana, tadašnji državni sekretar Slobodan Homen izjavio je da smo „blizu konačne istine"...

Postoje i svedočenja da su se Krcun, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru lično raspitivali o jami, rekao je Stamatović

Prema tvrdnjama jednog od svedoka, koji je navodno prisustvovao egzekuciji, general Draža Mihailović je streljan i zakopan na Adi Ciganliji (na mestu gde se danas nalazi spomenik palim borcima), a posle nekoliko meseci njegovi posmrtni ostaci su prebačeni na plavni deo Velikog ratnog ostrva sa idejom da nikada ne budu pronađeni. Ovo je pred Komisijom za otkrivanje tajnih grobnica svojevremeno otkrio 91-godišnji oficir Ozne koji je imao zadatak da ubije jednog od šestorice osuđenika streljanih zajedno s Dražom.
- Službe su proverile verodostojnost njegovog iskaza, koji se poklapa sa do sada prikupljenim podacima. Svedok je pominjao bacanje njegovog tela u fekalije. Na Adi je pre rata bio zatvor gde su ležali komunisti, a Tito je želeo da Draža bude sahranjen u fekalijama njegovih ljudi. Potvrdio je i da je bačen u raku preko koje je sipan živi kreč - otkrio je tada izvor „Presa".

Montiran sudski proces
Presudi i streljanju Dragoljuba Mihailovića prethodio je montirani sudski proces, koji je trajao od 10. juna do 15. jula 1946. godine. Suđenje je imalo i propagandnu svrhu s težnjom da se demistifikuje Ravnogorski pokret kao pokret otpora, koji je upravo u Srbiji tokom rata imao znatnu podršku, ali i da Mihailovića označi, a s njim i ceo pokret, kao najvećeg izdajnika i kolaboracionistu. Osujećeni su pokušaji odbrane da se pozovu američki piloti spaseni u operaciji „Halijard" (leto 1944) da posvedoče o antifašističkom karakteru JVUO, kao i uopšte da izvode ostale dokaze odbrane.
Nije uvažena činjenica da su Nemci, zajedno s partizanima, streljali i pristalice i simpatizere JVUO tokom rata, a da su mnogi od njih do 1944. odvođeni u logore Banjica, Aušvic, Dahau, Mauthauten... Prema tvrdnjama istoričara, advokatima odbrane poput Dragića Joksimovića je prećeno s naslovnih strana novina od samog Tita, a Mihailović je streljan bez prava na žalbu. Tek 70 godina kasnije, 14. maja 2015, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba - Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom sudskom procesu.
Dokle je išla rešenost komunističkog režima da se obračuna s narodnim neprijateljima i „izdajnicima", pokazuje i činjenica da je, dve godine posle Draže, u vreme Informbiroa, osuđen i njegov advokat Joksimović, inače potpredsednik opozicione Demokratske stranke. Pre toga, 1947, izgubio je pravo da se bavi advokaturom. Osuđen je na tri godine zbog verbalnog delikta, ali je preminuo u leto 1951. u teškim uslovima prepunog KPD-a Sremska Mitrovica.

TITO, KRCUN I MINIĆ ISTINU ODNELI U GROB

Inače, među skoro svim viđenijim Srbima dugo je vladalo mišljenje da je pored Tita i Krcuna jedini za grob Draže znao Miloš Minić, koji je bio javni tužilac na beogradskom procesu protiv Mihailovića i ostalih kolaboracionista. Kako sam Broz, kao ni Krcun nisu za svog života izneli u javnost najbolje čuvanu tajnu SFRJ, sve oči bile su uprte u Minića, koji čak ni na samrti nije hteo da je otkrije. Ovaj narodni heroj, koji je u periodu SFRJ bio gradonačelnik Beograda, predsednik Srbije, premijer Srbije i ministar inostranih poslova Jugoslavije, preminuo je 2003. Kako su pisali mediji, mitropolit Amfilohije ga je pred sam kraj života pokušao da umoli da mu prizna gde je Dražin grob, ali je ostao praznih šaka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve