Brejking
31.01.2019. 17:48
Tamara Marković-Subota

NIKAD ISPRIČANA PRIČA O PRVOM PLAĆENOM UBICI U SRBIJI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Darko Nikolić i njegov kum Dejan Životić izbegli su smrtnu kaznu, ali ne i robiju od 40 godina zbog serije likvidacija koja je Čačak pretvorila u Čikago

Scenario: Mladić iz ugledne porodice intelektualaca. Vaterpolista, talenat za reprezentaciju, ali gubi osećaj za igru. Na bazenu upoznaje mafijaškog bosa. Sam se ponudi da radi za njega. Od oca uzima stari automobil, novac za gorivo i počinje da radi. Obezbeđenje gazde. Mesec dana kasnije gazda mu predlaže odmor na Tajlandu. Odužiće mu se radom za taj trošak. A onda mu predlaže da mu, po povratku, reši jedan problem. Jednu osobu. Radikalnom metodom. Mladić ne spava celu noć. Razmišlja. Sutradan pristaje. Po povratku postavlja eksploziv ispod automobila mete. U momentu kada je meta krenula ka vozilu, a on čekao da aktivira eksploziv, na ulicu su istrčala deca iz škole. U sekundi je zgrabio kesu sa eksplozivom i pobegao. Zatim je usledila druga meta. Noć, hici iz žbunja u „mercedes". Ubija dvojicu pogrešnih mladića. Treća meta. Kafić u tržnom centru. I ponovo promašaj. Umesto mete, ubija noćnog čuvara. Tri nedužne žrtve ubijene. Nije dobio ni pare. Odustaje od posla, ali ne odustaje gazda. Traži mu da nađe drugog ubicu. Ima još meta. Rat je u podzemlju. Mladić zove kuma, pekara, debeljka, i on pristaje. Ubija dvojicu. Ne greši. Mladić odlazi kod gazde, koji je već odbegao u beli svet. Izbija svađa. On vadi pištolj i prislanja ga gazdi na grudi. Škljoc. Ništa. U narednih par sekundi obojica potežu oružje. Pucnjava. Obojica su pogođena, ali živa... Gazda iz bolnice beži dalje. U svet. Mladića isporučuju u njegovu zemlju. Osuđuju ga na smrt. I njega i kuma.

Svi elementi za dobar holivudski blokbaster. U stvarnosti opis prvog plaćenog ubistva u Srbiji. Za koje plaćeni ubica nije dobio ni dinara. A ubio je troje pogrešnih ljudi.

Ime: Darko Nikolić.
Rođen u Beogradu 1967. godine.
U požarevačkoj Zabeli služi kaznu od 40 godina zatvora.
S njim u zatvoru je i kum, Dejan Životić, dvostruki ubica.

Čikaška era u Čačku

A sve je, naravno, počelo devedesetih godina, i to ne u Beogradu, već u Čačku, gde se u to vreme vodio bespoštedni rad između vodećih ljudi tamošnjeg podzemlja: Gorana Bojovića (58), s jedne strane, i Tomislava Mihailovića zvanog Toma Gibanica i Dragana Drobnjaka Dropsa (61), s druge.
Bojović je Srbin s najdužim stažom na poternici Interpola. I niko sada ne zna gde je. Drobnjak je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog ubistva. Tomislav Mihailović je u tom ratu ubijen. Sva trojica u ono vreme su u Čačku bili poznati po iznudama, reketiranju, zelenašenju, pucnjavama... Radili su zajedno. Onda su postali zakleti neprijatelji. Zbog njihovog poslovanja, a zatim i sukoba, Čačak je devedesetih godina nazivan srpskim Čikagom.

A onda je prst sudbine u njihovu priču uveo Beograđanina Darka Nikolića, mladića koji do tada nikad nije ni kročio u Čačak i za koga tada niko nikada ne bi mogao ni da pomisli da će postati plaćeni ubica u mafijaškom ratu. Prvi plaćeni ubica u Srbiji.

Nikolić je, po deportaciji u Srbiju, u beogradskoj policiji saslušavan 36 sati. Dvadeset jednu godinu kasnije, „Ekspres" ekskluzivno objavljuje njegovu izjavu, koja je šokirala sve tadašnje inspektore policije.

Opširiniji tekst možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji će se od petka naći u prodaji na kioscima..

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve