Brejking
14.01.2018. 14:37
R. E. i Nataša Anđelković

VULIN UVEO SANKCIJE AMERICI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar vojni Aleksandar Vulin oštro je odgovorio Amerikancima na odluku da ne daju vizu načelniku Generalštaba, zabranivši svim pripadnicima Ministarstva odbrane da putuju u SAD

Američka ambasada u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću. Kako „Ekspres" saznaje, ministar vojni Aleksandar Vulin kao odgovor na tu odluku uveo je kontrameru - zabranio je svim pripadnicima Ministarstva odbrane da putuju u Sjedinjene Američke Države.

Nije poznato koliko je to uznemirilo Vašington, ali je iz VS zasad zvanično saopšteno samo da je ta vest zataškavana puna tri meseca.

„Generalu Ljubiši Dikoviću još u oktobru nije izdata američka viza i pored blagovremenog podnošenja aplikacije. Dikoviću je od načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, generala Džozefa Danforda, upućen poziv za učešće na konferenciji načelnika generalštaba za borbu protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, koja je održana 23-24. oktobra 2017. godine u Vašingtonu, a ne za držanje predavanja na poziv Ministarstva odbrane SAD. Načelnik Generalštaba prihvatio je navedeni poziv, a od nadležnih službi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je prema Ambasadi SAD pravovremeno pokrenuta redovna procedura za dobijanje vize. Tačno je da i pored toga viza nije dobijena, i od američke strane se očekuje zvanično obrazloženje o razlozima i trenutnom statusu aplikacije", ističe se u odgovoru Ministarstva odbrane Televiziji „N1".

U ministarstvu napominju i da je general Diković do sada više puta putovao u SAD na poziv američkih državnih i vojnih zvaničnika, a posebno u okviru razvoja saradnje u Programu državnog partnerstva s Nacionalnom gardom Ohajo i drugih aktivnosti bilateralne saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD.

List „Danas" prethodno je objavio da je Ambasada SAD u Beogradu odbila da izda vizu generalu Dikoviću zbog prisustva rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine. Interesantno je da su neke članice NATO, uključujući Baltičke države i Poljsku, posumnjale u namere Moskve zbog te vojne vežbe. Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel, izjavio je tada da se ove vojne vežbe mogu posmatrati kao „ozbiljna priprema za veliki rat".
Poslednji postupak američke administracije ne iznenađuje, kao ni naš kontraudar, imajući u vidu nedavnu izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina povodom navoda da će Ministarstvo odbrane SAD izvršiti analizu vojne saradnje svih zemalja zapadnog Balkana s Rusijom.

- Ruska Federacija je naš prijatelj, s njom sarađujemo dobro u svim oblastima, od ekonomije do vojske, i tako ćemo i nastaviti da se ponašamo. Nijedna zemlja, bez obzira na to koliko je mi poštovali, kao što poštujemo SAD, nema pravo da umesto nas odlučuje ko su naši prijatelji ili neprijatelji, s kim i kako treba da sarađujemo, gde da se naoružavamo, šta da kupujemo, a šta da dobijamo - izjavio je Vulin pred Novu godinu.

 

Isti tretman za Haradinaja

Amerikanci su, prema pisanju medija, odbili da izdaju vizu i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju. Za njega su iz Stejt departmenta imali drugačije objašnjenje. Nisu mu odobrili ulazak u SAD najverovatnije zbog inicijative prištinskih vlasti da ukinu tek uspostavljeni Specijalni sud za zločine OVK.
Međutim, osim birokratskih poteškoća, Diković i Haradinaj imaju još nešto zajedničko. Obojica su dovođeni u vezu s ratnim zločinima na Kosovu. Fond za humanitarno pravo (FHP) godinama tvrdi da je Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i u BiH. Kako ukazuje FHP, u zoni odgovornosti 37. brigade Vojske Jugoslavije, na čijem je čelu bio Diković, u selima u oblasti Drenice, na Kosovu, 1999. je ubijeno oko 1.400 civila. Međutim, zbog tih navoda Diković je na sudu dobio FHP, koji je morao da mu „zbog neistinitih navoda" isplati 550.000 dinara odštete.

NE PROPUSTITE:

VULIN O ODBIJANJU VIZE GENERALU DIKOVIĆU: Odluka SAD loša po vojne odnose dve zemlje

SRPSKI GENERAL MEĐU NEPOŽELJNIM SRBIMA U SAD: Diković se pridružio Ceci, Miškoviću i Šešelju na američkoj listi “zabranjenih”

GENERALU DIKOVIĆU ODBIJENA VIZA ZA SAD: Sporno prisustvo na ruskoj vojnoj vežbi Zapad 2017.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve