Društvo
15.07.2016. 11:07
ekspres

APEL OGORČENE MAJKE: Koliko vredi dečiji život u Srbiji?!

Od vas, kao roditelj, tražim samo da se borite za našu decu. U kakvom stanju treba da budu deca da bi dobila lečenje? Živa, poluživa ili  polumrtva da biste se vi smilovali? Koliko u Srbiji vredi život bilo kog deteta, pita se Marija Rašić

Marija Rašić iz Batajnice, majka šestoogodišnje Mije koja je posle skoro tri godine lečenja pobedila opaku bolest - tumor hipofize, ogorčena je načinom na koji je se država ophodi prema bolesnoj deci u Srbiji. Slučaj njene prijateljice čijem detetu nije odobreno lečenje u banji, bio je povod da se Marija javno obrati predstavnicima srpskog zdravstva i državnom vrhu Srbije.

"Zove me prijateljica, kaže mi da je njeno dete odbijeno za lečenje tj. rehabilitaciju u banji koja je detetu preko potrebna. Zgrožena sam i ogorčena našom državom Srbijom. Ponekad me sramota što živim u državi gde decu lečimo sms porukama, gde dečiji život ne vredi ni dva dinara. Gde je zdravlje naše dece stavljeno na poslednje mesto. Gde naša bolesna deca ne mogu da dobiju pravo na lečenje u banji, moru ili na planini!

A, zašto ne mogu, u kakvom stanju moraju da budu da bi dobili dve nedelje lečenja, to ja sada pitam gospodu iz vrha, gospodu koja sede u svojim foteljama i planiraju more od nekoliko hiljada evra?! Za šta se borite, za sebe ili za ovu decu koja su budućnost Srbije? Borite li se za decu čiji život visi o koncu? Decu kojoj bi nekoliko danja u banji dobrodošlo, ali vi smatrate da im to nije potrebno, da mogu i bez toga!

Zdravstveni sistem nam je ravan ogromnoj nuli. Bolnice su nam pune bolesne dece kojoj niko ne želi i ne može da pomogne. Doktorima su mogućnosti ograničene i da hoće više da učine, ne mogu, ruke su im vezane. Zar nije dovoljan jedan papir lekara specijaliste koji leči dete i da dete dobije potrebno lečenje?!

RAZOČARANA Marija Rašić RAZOČARANA Marija sa ćerkom Miom

Znate li uopšte koliko je borbe potrebno kad imate bolesno? Znate li kako je kada noćima bdite nad njima i osluškujete svaki uzdah, svaki otkucaj srca? Znate li kako je to kad ustanete i trčite u sobu da vidite kako je dete taj dan? Znate li kako je boriti se za svoje dete, a nalazite se u bezizlaznoj situaciji? Znate li koliko boli kada roditelj ne može da pomogne svom detetu? Možete da kažete svako rađa dete za sebe i dužan je da se brine o njemu. Slažem se s vama potpuno. Ali, kad bolest pokuca na vrata to se ne važi, tada se to ne računa jer sa bolešću se borite, treba da je "pojedete" ili će ona da "pojede" vaše dete i vas.

E, zato se mi roditelji borimo. Da nam bolest ne "pojede"decu, znate odlično šta hoću da kažem sa tim. Mi se borimo za život. A vi, zasta se vi borite, ali za koga se borite, za našu decu sigurno ne! Da pitam Aleksandra Vučića, našeg premijera, gde bi on vodio i lečio svoje dete da se, ne daj bože, razboli? Da li bi ga ostavio ovde u Srbiji ili bi ga lečio u inostranstvu? Mislim da svi znamo vaš odgovor. Od vas, kao roditelj, tražim samo da se borite za našu decu. Da imaju pravo da se leče i pravo na rehabilitaciju bez peripetija i bez odgovora "vašem detetu nije potrebna rehabilitacija, vežbe možete i kod kuće da radite".

I imam pitanje za ministra zdravlja. U kakvom stanju treba da budu deca da bi dobila lečenje? Živa, poluživa ili  polumrtva da biste se vi smilovali? I za kraj, koliko u Srbiji vredi život bilo kog deteta?

PROČITAJTE JOŠ: 
NOVA, GLUPA PRAVILA: Kazna 50.000 dinara za roditelje koji u hodniku ostave kolica za bebe!}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
03.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve