(FOTO) GRMLJAVINA NA BATAJNICI: Ovako je izgledala pokazna vežba Sloboda 2017.


Obeležavanje 73. godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu bio je idealna prilika da se sa proslavom ovog praznika spoje i dve dugonajavljivane promocije nedavno pristiglih lovaca MiG -29 iz Rusije i predstavljanja savremena oprema vojnika ” Projekat 1.500″, kao i taktičko-tehnički zbor proizvoda Odbrambene industrije Srbije na aerodromu Batajnica pored Beograda. U letačkom delu prikaza, uz avijaciju Vojske Srbije, nastupila je i ruska akro-grupa „Striži“.

Počasnom artiljerijskom paljbom iz šest artiljerijskih oruđa, započeo je prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“.

(VIDEO) STRIŽI U AKCIJI: Ruske lastavice ponovo nad Srbijom

Prve sekvence prikaza operativnih sposobnosti, kojim je rukovodio brigadni general Duško Žarković, bile su posvećene rešavanju situacije otmice vazduhoplova na redovnoj međunarodnoj liniji, angažovanjem dežurne jedinice lovačke avijacije i prezentacijom prinudnog katapultiranja pilota čija je letelica tokom akcije oštećena.

Prisutni su, potom, bili u prilici da vide akciju tima za borbeno traganje i spasavanje, u kome su učestvovali transportni helikopter Mi-17 koji je locirao pilota, dok su dva helikoptera GAMA pružala neposrednu vazduhoplovnu vatrenu podršku.

Za to vreme, deo snaga za protivteroristička dejstva izveo je akciju neutralisanja terorista, oslobađanja talaca i realizaciju mera protiv-diverzione zaštite. Na drugu grupu terorista, koja je zauzela deo aerodromske infrastrukture, krenuli su, zatim, pripadnici jedinica Vojne policije, a u cilju obezbeđenja rejona izvođenja protivterorističke operacije, trideset padobranaca izvelo je specijalni padobranski desant iz aviona An-26.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Okupljeni  imali su priliku da vide i primenu tehnike brzog spuštanja sa užetom FASTROUP, kada su iz dva transportna helikoptera Mi-8 desantirani timovi, uz jednovremeni prilaz dva helikoptera GAZELA iz kojih je jedan pripadnik protivterorističkog tima vršo vatrenu podršku iz vazduha. U okviru prikaza, tokom neutralisanja terorista, ranjeno je nekoliko pripadnika protiv-terorističkih timova kao i terorista, zbog čega je demonstrirana i hitna medicinska evakuacija vazdušnim putem helikopterom Mi-17 sa timom za traganje i spasavanje uz borbenu podršku specijalnih timova.

Nakon prikaza sposbnosti jedinaca Vojske Srbije na „zemlji“, nebo nad batajičkim aerodromom zaparali su i vazduhoplovi u sastavu RViPVO Vojske Srbije – MiG-29,  jurišnici ORAO, školsko-borbeni avioni Supergaleb G-4, kao i avioni domaće proizvodnje LASTA-95, a pratio ih je nalet helikopteri GAZELA i GAMA i transportnih helikoptera Mi-17 i Mi-8.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

U završnici letačkog dela prikaza, gosti iz Ruske Federacije pripadnici akro-grupe „Striži“, koji lete na lovačkim avionima MiG-29, izveli su jedinstven program grupnih i solo akrobatskih manevara, među kojima su i preleti u poretku ’’piramida’’,’’čekić’’, ’’strela’’, ’’krst’’ i ’’krilo’’.

Gledaoci na aerodromu „Batajnica“ mogli su da vide i demonstracioni skok pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade, u jednom naletu, sa visine od 2000 metara, koji su nebom proneli zastave Republike Srbije, Vojske Srbije, Specijalne brigade i Grada Beograda.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Promocija savremene opreme vojnika ” Projekat 1.500″

U okviru prikaza „Sloboda 2017“, nastupio je i ešelon snaga za brzo reagovanje Vojske Srbije opremljene po projektu „1500“, u čijem su sastavu su pripadnici izviđačkih četa brigada Kopnene vojske, 63. padobranskog bataljona, bataljona za protivteroristička dejstva, deo pripadnika Vojne policije i 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade, kome se na stajanci batajničkog aerodroma, u stroju, pridružio i motorizovani ešelon Vojske Srbije.

Ono što se moglo videti jeste da se zapavo radi o donekle modifikovanom projektu Vojnik budućnosti VB -10. Program obuhvata sistem za upravljanje vatrom pešadijskim naoružanjem koji obuhvata niz optoelektornskih nišanskih sistema koji treba da povećaju efikasnost upravljanja vatrom u svim borenim uslovima od gradova do ispresecanog zemljišta., zatim komandno informacioni sistem na nivou pešadijskih jednica, integrisan u združene taktičke grpe, prenosnih računara umreženih preko presonalnog radija i komunikacione opreme integrisane u brobena vozila u ovom slučaju borbena oklopna vozila točkaše Lazar 3.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Vojnici su dobili i sistem nove balističke zaštite od pancirnih prsluka, šlemova, do uniforme
koja treba da omogući visok nivo preživljavanja u uslovima protivničke vatre.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Predstavljanje i primopredaja novopristiglih MiG -29

Više od 20.000 posetilaca, kao i brojne novinarske ekipe  najviše su zanimali novopristigli lovci MiG -29, koji su stajali na stajanci i to 5 MiG- 29 koji su deo ruske donacije i jedan srpski MiG 29. Svi migovi su bili naoružani u kombinaciji raketa vazduh-vazduh R27 i R73, ili R 27 i R 60 ili R60 i nevođena raketna zrna.

Predsednik Vučić i ministar Šojugu, nakon završenog prikaza, na stajanki batajničkog aerodroma, izvršili su ceremonijalnu primopredaju novih aviona MiG – 29, donaciju Ruske Federacije. Predsednik Vučić je ministru odbrane Ruske Federacije, simbolično, predao paradni bodež sa serijskim brojevima tih vazduhoplova.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

– Hvala vam najlepše još jednom za ove divne poklone i podršku i nadam se da ćemo našu saradnju uvećavati i u budućnosti. Hvala i bratskom i prijateljskom narodu Rusije i hvala i predsedniku Putinu i hvala vama, lično – poručio je predsednik Vučić.

Ono što u budućnosti predstoji jeste remont svih letelica, njihovo prilagođavanje tj ugradnja u ruske migove navigacionih uređaja predviđenih standardima ICAO što ruske letelice nisu
imale.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Prisutni na vežbi Sloboda 2017. imali su priliku da vide i bateriju samhodnih top haubica
Nora B 52 KI koje bi uskoro kako je najavljeno trebale da uđu u sastav Mešovite artiljerijske
brigade Vojske Srbije. Promociju je imala i nova haubica Aleksandar sa automatskim
punjačem

Posetioci koji su tog dana mogli su po prvi put da uđu u komando upravljačku stanicu
raketnog sistema S-125 Neva u kome je sedila posada koja je oborila F -117A i F-16, vide
osmatračke radare ali i tehniku iz paketa ponude Yugoimport SDPR.

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Foto Andrej Mlakar/Ekspres

Zaključak koji bi se mogao iz svega izveći jeste da je vojna vežba postigla svoj cilj migovi su
promovisani i konačno su građani mogli da se uvere da su tu. Promovisana je nova oprema za
specijalnu brigadu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar