Društvo
03.05.2018. 09:52
R.E./Patriot

PISMO PROFESORA ZBOG KOGA SU POLUDELE DRUŠTVENE MREŽE: Nije sramota Ceca u čitankama, sramota ste VI, roditelji!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Informacija koja se pojavila juče u medijima, da će pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović " Lepi grome moj" ući u radnu svesku za srpski jezik, za peti razred izazvala je ogromno interesovanje. Oglasio se i autor koji je objasnio da nije reč o grešci, već da je namerno stavio refren iz te pesme, jer on najbolje opisuje vokativ.

Međutim, deo javnosti ovaj predlog dočekao je na nož, a pravu lavinu komentara izazvalo je pismo profesora Tome Lovrekovića, koje prenosimo u celosti i bez skraćivanja, a objavljeno je na jednom sajtu. Interesantno je da je ovo pismo izazvalo veću lavinu komentara, nego sam vest o Ceci u radnoj svesci za sprski jezik.

" Sablaznila se, poslovično moralna i vazda puritanski orijentisana srpska javnost, što je eto, možda (nije dokazano), koji stih Svetlane Cece Ražnatović završio u čitankama. Gore kafanski i pijačni razgovori, vrišti Fejsbuk, grmi Tviter, odjekuju kućne trač partije: SRAMOTA!

Generalno, po dobrom starom srpskom običaju, gde je svako od nas tri u jedan (idealni selektor, idealni predsednik i idealni geoanalitičar), mogao bih napisati koji red o ovome “skandalu” i nepozvan. No, imajući u vidu da sam čak šest meseci proveo u prosveti, dok odatle nisam udaljen za dobro budućih generacija, da mi kafanski i pijačni razgovori nisu strani, a Cecu volim i neretko zapevam (iako nisam baš vokalno obdaren), pronalazim sebe kompetentnim da kažem po koju reč o slučaju. Sramota, velite? Ukoliko tu reč spojite u sintagmu sa obrazovanjem, bojim se da mi najveća zvezda od Vardara pa do Triglava, ipak nije prva asocijacija. Naprotiv.

Sramota je što vam deca na maturama ne liče na buduće akademske građane, nego na Mace Diskrecije i Soraje; što za 12 godina školovanja nisu pročitali nijednu lektiru, pa čak ni interpretaciju, nego ste im vi pisali sastave i pismene radove; Sramota je što u rancu umesto Politikinog zabavnika nose nož i što od osam sati nastave pet provode u igraonici i dva u kladionici, a mama pravda sve.

Sramota je što vam ćerke oralno obrađuju drugare po toaletu za 30 evra – što se džoint puši u školskom dvorištu, a ne čak ni iza njega; Sramota je što fensi telefonom, koji košta kao vaše dve plate (ali je bitno da dete bude in) snimaju i ponižavaju profesore; Sramota je što se dvojka završava sa sto evra, a upis u fakultet preko veze; Sramota je što vaše ćerke sa 15 godina pokazuju batake u separeu na instagramu, dok su okružene sumnjivim tipovima, a vi ostavljate “srculence”.

Sramota je što mlađu gardu profesora, čast izuzecima, zaboli međunožje za njihov posao, već im je bitno da otaljaju 45 minuta; Sramota je što za četiri godine prakse na stručnom smeru, vaše dete neće naučiti ništa, osim da je prosečna kvota za utakmicu iz X-1 oko 4,50; Sramota je što su sve nacionalno bitne stvari izbačene iz udžbenika, što vam decu uče da smo genocidni, a velike pisce i pesnike polako udaljavaju iz lektira; Sramota je što po velikoj maturi i dalje pišu “neželim” i “bijo”.

To je sramota. I za to nije kriva Ceca. Iako vas baš zanima, nije Cecina pesma u čitankama – već pesma Marine Tucaković. Ako vam je razlika.

PS: Kako nikome ne smetaju Brena, Bajaga i družina, na istim tim, pravim ili fotošopiranim stranicama čitanke?

Tomo Lovreković"

NE PROPUSTITE:

OGLASIO SE AUTOR RADNE SVESKE O KOJOJ PRIČA SRBIJA: Nisam greškom stavio Cecin stih

SPORAN STIH O KOJEM PRIČA CELA SRBIJA: “Lepi grome moj” u udžbeniku za osnovnu školu

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
25.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve