Društvo
14.02.2018. 14:38
R.E./Beta

SLOGANI ZA PODSTICANJE RAĐANJA IPAK OSTAJU: Nadležno ministarstvo razume deo kritike javnosti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je opravdan deo kritike izabranih slogana za akciju podsticanja rađanja, kao i da je izbor slogana za tu bitnu društvenu temu veoma delikatna stvar.

Kako se navodi, većinom glasova nadležna Komisija je donela odluku da ne dodeli pojedinačne nagrade za radove pristigle na Javni poziv za izradu slogana koji bi bio korišćen u kampanji za promociju mera populacione politike sa ciljem podsticaja rađanja u Srbiji, budući da nijedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema, već da proglasi po dva dobitnika za sva tri mesta.

Ministarstvo, navodi se u saopštenju, smatra opravdanim deo kritike koje je javnost uputila tim rešenjima.

"Izbor slogana za tu bitnu društvenu temu je veoma delikatna stvar i Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje i Savet za populacionu politiku i Komisiju da nastavi da radi na iznalaženju najkvalitetnijeg rešenja za tu važnu temu", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku objavili su u utorak izabrane slogane koji bi trebalo da podstaknu rađanje u Srbiji. Umesto tri, izabrano ih je šest.

Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba - prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!", na drugom mestu su "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči", a na trećem "Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju" i "Nek se deca radaju i lepe stvari događaju".

Povodom slogana koji su se pojavili u jajvnosti oglasila se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović koja smatra da su oni promašili temu i da su uvredljivi za žene.

Prema rečima predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, slogani "javno sramote žene" i pokazuju nerazumevanje njihove uloge u Srbiji, ali i demografskih okolnosti.

"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", navodi ona.

Kako je istakla ministarka koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da okrivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
20.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve