Scena
08.04.2024. 16:15
R.E

Reči velikana

OVAKO je govorio Pikaso... PROČITAJTE I PRIMENITE

pikaso
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan 1881. godine rođen je jedan od najvećih i najuticajnijih umetnika 20. veka - Pablo Pikaso.

Čuveni slikar i vajar je sa Žoržom Brakom napravio prekretnicu u evropskom slikarstvu, stvarajući novu koncepciju oblika. Bio je pokretač i inspirator slikarskih smerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni prevrat u modernoj likovnoj umetnosti. 

Napravio je više od 6.000 slika, skluptura i crteža... Ukratko bio je jedinstven i neponovljiv... 

Svet pamti veliki broj umetnika koji su jednostavno prezirali uspeh, daleko više je onih koji su se u tome samo svojski trudili. Onako za javnost ističući da veličanje uspeha ugrožava identitet i omalovažava kreativnost. Umetnost radi umetnosti, krilatica je koja najbolje definiše ovakve stavove.

Pablo Pikaso nije bio jedan od njih. Kao i u svemu voleo je da se razlikuje i u tome je nedvosmisleno uspevao.

"Često se kaže da umetnik treba da radi za sebe, za "ljubav prema umetnosti" i da treba da ima prezir prema uspehu. To je neistinito! Umetniku treba uspeh", rekao je Pikaso svom prijatelju, revolucionarnom fotografu misterioznih pariških scena 20. veka, Brasaju 3. maja 1944. godine, piše Artsy.
 
Pablo Pikaso
Izvor: Shutterstock/Teslusion Studio

Čuveni španski modernista ovo nije izgovorio slučajno. Govorio je iz iskustva. Iako je počeo skromno, godinama je odbijao da "izda" svoju umetničku viziju, ne osvrćući se na aktuelne trendove ili kritike uticajnih ljudi. Verovao je da umetnik nikada ne treba da napusti svoje kreativne strasti, ističući da je istrajnost ključni faktor. Čak i kada finansijska satisfakcija dolazi polako, upravo ona nagrađuje one koji stvaraju posao koji su željeli da rade, a ne posao koji bi trebali napraviti i koji možda donosi brzu zaradu.

"Svako podnošenje, postaje nepodnošljivo"

Rezultat je jasan - kreativno zadovoljstvo, svetska slava i ogromno bogatstvo. I to za života... Upravo zato je i važno obratiti pažnju na njegov recept.

To je najjasnije upravo u razgovoru sa Brasajem (u pitanju je redovna diskusija o stvaralaštvu i inspiraciji koju je fotograf snimio, a koji je potom objavljen u okviru knjige iz 1964. godine), gde se jasno vidi da su za Pikasa uspeh i beskompromisna posvećenost zanatu bili nerazdvojni. On je ubeđivao svog prijatelja da se ograničava ni kreativno ni finansijski skrivajući svoje skice.

"Kada imate nešto da kažete, da izrazite, svako podnošenje postaje nepodnošljivo na duge staze. Čovek mora imati hrabrost za svoj poziv i hrabrost da se živi od svog poziva. I ja sam često bio slomljen i oduvek sam se odupirao svakom iskušenju da živim na drugi način nego na slici. U početku nisam prodavao slike po visokoj ceni, ali sam prodao. Moji crteži, moja platna su išla. To je važno", savetovao je Pablo.
 

Svoj uspeh smatrao je i kao odgovornost da pomaže drugima. Bio je pametan biznismen, kao što je Džon Berger istakao u biografiji uspeha i neuspeha Pabla Pikasa (1965) i rutinski je davao savete manje razumnim prijateljima umetnicima o važnosti marketinga i prodaje. Tako je, recimo, Brasajeve crteže postavio oko svog doma prilikom posetu pariškog galeriste.

"Moraju biti izloženi i prodati. Ostavi to meni, ja ću se za to pobrinuti. Ali nemojte ih ceniti previsoko. Važno je da prodate veliki broj, jer ti crteži moraju izaći u svet. Siguran sam da ćete biti uspešni", rekao je Pikaso prijatelju Brasaju. I zaista, eksperiment je uspeo.
1
Izvor: EPA / ANDY RAIN
 

Matis slao narandže, Pikaso mu prodavao slike

Čak i čuveni Henri Matis profitirao od Pikasove poslovne sposobnosti i uverenje da umetnici moraju biti uspešni, ali i da taj uspeh ne bi trebalo da bude ograničen na samo nekoliko odabranih.

"Svake godine šaljem Pikasu sanduk sa narandžama. U zamenu za to Pikaso mi šalje kupce", rekao je Matis Brasaju 1946. godine

Pikaso je je bio jedinstven kako u umetnosti tako i u zavidnom nivou uspeha koji je postigao. Umro je 1973. kao vrlo bogat čovek, koji je zaradio i slavu i novac na osnovu svoje umetnosti.

"Zašto ostaviti uspeh najbolje prodavanim slikarima? Svaka generacija ima svoje. Ali gde piše da uspeh uvek mora da ide onima koji zadovoljavaju ukus javnosti? Na svom primeru sam želeo da dokažem da možete imati uspeha uprkos svakome i svemu, bez kompromisa".

 

 
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve