Ekonomija
11.02.2018. 16:40
Rade Jerinić

KKR U IZMAGLICI

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Investicioni fond koji je trebalo da kupi Telenor banku 2016. godine ostvario je prihod koji je za dlaku manji od 450.000 evra i imao je tek šest zaposlenih

Narodna banka Srbije odbila je da izda saglasnost za preuzimanje 85 odsto udela u Telenor banci bugarskom investicionom fondu "River Stiks kapital" iz Sofije. Razlog za neodobravanje akvizicije NBS je našao u činjenici da potencijalni investitor ne ispunjava potrebne uslove koje propisuju naši pozitivno-pravni propisi. Nije saopšteno o kakvoj se tačno povredi propisa ili neispunjenosti uslova radi.

Tako je strateško partnerstvo Telenor banke i fonda "River Stiks kapital", po kojem je bugarski investicioni fond trebalo da postane vlasnik 85 odsto kapitala dok bi "Telenor grupa" ostala vlasnik 15 odsto, najavljeno još početkom avgusta prošle godine propalo. Bar zasad, razočaranje nisu krili u Telenor banci.

- Strateško partnerstvo sa fondom "River Stiks kapital" je važan korak, jer želimo dalje da razvijamo poslovanje Telenor banke i portfolio usluga koje nudimo -rekla je za srpske medije Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka "Telenora" u Srbiji i predsednica Upravnog odbora Telenor banke. -"Telenor" veruje da partnerova reputacija, ekspertiza i iskustvo poslovanja u finansijskom sektoru predstavljaju vrednost za buduće poslovanje banke. U narednom periodu podržaćemo svaki korak koji će doprineti pozitivnom ishodu ovog procesa, saopštili su iz norveškog giganta.

Ništa manje nisu bili razočarani ni u "River Stiks kapitalu". Oglasio se direktor ovog fonda Elvin Guri, bugarski biznismen albanskog porekla. On je naročito naglasio da ne postoji nikakva njegova povezanost sa američkim investicionim fondom KKR (Kolberg, Kravis i Roberts). U izjavi za srpske medije Guri tvrdi da nikada nije imao nikakve veze sa ovim fondom niti da ima bilo kakve interese u telekomunikacionom i medijskom biznisu, niti u Bugarskoj, niti u regionu. Za sebe kaže, što potvrđuju i njegovi nesuđeni poslovni partneri iz "Telenora", da je on iskusan biznismen koji se već duže od petnaest godina bavi investicionim bankarstvom i da iza sebe ima izuzetan track record uspešnih projekata u kojima je učestvovao pre svega u Bugarskoj.

Prema javno dostupnim podacima, Elvin Guri je radio za renomiranu konsultantsku i revizorsku kuću "Prajs Voterhaus Kupers" pre nego što je prešao u EBRD. Nakon toga je sa prijateljima 2007. godine osnovao finansijsku kuću "Džet fajnans" koju je potom uspešno prodao firmi "Cetelem" iz sastava bankarske grupacije "BNP Paribas". U ovom momentu je angažovan kao direktor u investicionim fondovima "Empover investment" i "River Stiks kapital" iz Bugarske. "Empover investment" je investicioni fond koji raspolaže sa 21 milion evra kapitala koje uglavnom crpi iz zajedničkog fonda Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj, namenjenog razvoju malih i srednjih preduzeća. Njihov zadatak je da sredstva plasiraju na bugarskom tržištu i za sada su to uglavnom činili u startap projektima iz sfere zdravstvene nege i održavanja nekretnina.

Još je zanimljivija priča o nesuđenom partneru "Telenor grupe" u Telenor banci u Srbiji. Ovaj investicioni fond 2016. godine ostvario je prihod koji je za dlaku manji od 450.000 evra i imao je tek šest zaposlenih lica. Iako nikada nisu objavljeni detalji pregovora "River stiksa" i "Telenora", kao uostalom ni cena za celokupnu akviziciju sticanja udela u Telenor banci, nije baš najjasnije kako se to bugarski fond pred "Telenorom" legitimisao kao kredibilan i solventan investitor. Ili je to neko učinio u njegovo ime garantujući pomenute finansijske performanse. Zasad ne postoji potvrda da je to zaista bio KKR ili pak neka druga, možda čak bankarska grupacija, ali ostaje otvoreno pitanje i sumnja da li je "River stiks kapital" bio tek nečiji SPV (special purpose vehicle), ljuštura iza koje se kriju pravi investitori koji samo iz njima znanih razloga žele da ostanu anonimni.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve