Ekonomija
06.02.2018. 11:51
R.E./Index.hr

PANIKA NA SVETSKIM BERZAMA I DALJE TRAJE: Cene akcija i berzanskih indeksa i dalje padaju u Evropi i Aziji, finansijsko tržište uzdrmano

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na evropskim berzama jutros su cene akcije ponovo oštoro pale, prateći silaznu putanju berzanskih indeksa na Vol Stritu i ostalim svetskim tržištima, jer se ulagači plaše jačanje inflacije i povećanja kamatnih stopa.
STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9:45 sati u minusu 2,6 posto, skliznuvši sedmi trgovinski dan zaredom. Londonski FTSE indeks bio je oko 9:45 sati na gubitku 1,95 posto, na 7.192 boda, dok je pariški CAC skliznuo 1,85 posto, na 5.185 bodova, a frankfurtski DAX 2,05 posto, na 12.434 boda.

Europske berze uzdrmao je jučerašnji oštar pad cena akcija na Vol Stritu, gde su Dau Džons i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni pad od avgusta 2011., kada je na tržištima vladala panika zbog dužničke krize u evrozoni i smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a.

Terminski S&P 500 indeks i jutros je u minusu, oko 3 posto, što znači da bi i u utorak na najvećoj svetskoj berzi cene akcija mogle dodatno oštro pasti.

Svetske berze godinama su snažno rasle, do istorijskog maksimuma

Svetske su berze godinama snažno rasle, pri čemu su na Vol Stritu i mnogim drugim tržištima indeksi dosegnuli najviše nivoe u istoriji zahvaljujući stabilnom rastu svetske privrede, niskoj ceni novca i rastu zarada kompanija.
S obzirom na dugotrajan rast tržišta, korekcija cena akcija bila je očekivana.

A to bi moglo podstaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka centralna banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Procenjuje se i da će Evropska centralna banka (ECB) do kraja godine ukinuti podsticajne monetarne mere, a sve to podstiče rast prinosa na obveznice.

Prinosi na obveznice rastu

Zbog toga su jutros prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dodatno porasli na 2,88 posto, novi najviši nivo u četiri godine, dok su se na kraju prošle godine kretali oko 2,41 posto. Viši prinosi štete akcijama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi deo investitora mogao povući deo sredstava iz akcija i kupiti obveznice.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:45 sati bio na gubitku 3,4 posto, što je njegov najveći dnevni pad u više od godinu i po dana.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,1 posto, na 21.610 bodova, što je njegov najveći dnevni gubitak od polovice 2016. godine.

NE PROPUSTITE:

POTOP NA VOLSTRITU UZDRMAO SVETSKU BERZU: Počelo sunovratom Dau Džonsa u Njujorku, a nastavio se u Japanu i Australiji

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve