PAO DOGOVOR, LJAJIĆ POTVRDIO: Srpsko brašno ide u Makedoniju, nema kontramera

PAO DOGOVOR, LJAJIĆ POTVRDIO: Srpsko brašno ide u Makedoniju, nema kontramera


Makedonija će nastaviti uvoz brašna iz Srbije, a Srbija neće uvoditi kontramere, dogovorile su danas dve strane, potvrdio je Tanjugu ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je nakon današnjeg sastanka sa makedonskom delegacijom ministarstva poljoprivrede u Skoplju rekao da je u utorak potpisano 10 zaključaka vezanih za trgovinske odnose Srbije i Makedonije i formiran zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera.

“Potpisali smo deset zaključaka vezanih za trgovinske odnose dve zemlje. Formirali smo zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera”, kaže Ljajić i poručuje da to praktično znači da na granicama neće biti zadržavanja robe iz Srbije.

Dogovor je “pao” u Makedoniji i njega su kaže, prihvatili i naši mlinari.

Problem je nastao kada su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele vancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije, iako na njihovom tržištu postoji manjak kako brašna tako i pšenice, a ministar Ljajić je danas zbog toga boravio u Skoplju kako bi se ovaj problem rešio.

Prema njegovim rečima, prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog Komiteta trebalo bi da se održi u Beogradu 14. marta, prilikom čega će se tražiti dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

Ljajić dodaje da bi bilo potpuno neprimereno da uđemo u trgovinski rat sa makedoncima kada upravo sa njima imamo zajedničku sednicu dve vlade 21. marta u Nišu.

Mlinari iz Srbije i Makedonije su inače tražili da se reši problem lepljenja akciznih markica na pakovanja brašna jer im to, s obzirom da se ručno lepi, znatno poskupljuje proizvodnju.

Ljajić objašnjava da je jedan od rezultata današnjih razgovora i kompromis da se na pakovanjima od jednog, dva i 5 kilograma brašna lepe markice u Srbiji kao što se to do sada činilo, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma akcizne markice lepe u Makedoniji.

“U narednih 30 dana će se tražiti trajno i sistemsko rešenje za ovaj konkretan problem. Danas smo učinili važan korak i to je dogovor koji su prihvatili naši izvoznici mlinari”, napominje Ljajić.

Kaže da postoji spremnost obe strane da se ovakve situacije više ne ponavljaju jer je kaže cilj, pre svega Srbije da se robna razmena poveća na milijardu evra što, napominje, ne može da se učini ako se uvode barijere.

LJAJIĆ: Od sutra kontramere Makedoniji zbog barijera na uvoz brašna iz Srbije

MAKEDONSKI MINISTAR POLJOPRIVREDE O UVOZU BRAŠNA: Ponudili smo “prihvatljivo rešenje”, ne znam šta Srbija najavljuje

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar