Hronika
27.11.2020. 17:15
Tamara Marković Subota

Bez kajanja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zoran Albić (25) osuđen je pred Višim sudom u Negotinu na 40 godina zatvora zbog surovog ubistva svoje pastorke Lune F. (2,5). Monstrum je osuđen na najveću kaznu po starom zakonu, jer je zločin počinio pre nego što je novi zakon, po kom ubice dece mogu dobiti doživotnu kaznu zatvora, stupio na snagu. Majka ubijene devojčice Vesna F. prethodno je osuđena na osam godina zatvora, ali se ubrzo posle izlaska iz pritvora pomirila sa Luninim ocem Draganom Purićem i sa njim čeka bebu.

Stravični zločin dogodio se u maju prošle godine u Pragovu, kada je Albić nesrećnu devojčicu, inače ćerku njegove devojke, pretukao do smrti. Navodno, on se kobne noći vratio iz provoda, nerviralo ga je što dete plače, pa je počeo da je udara, i sve to u prisustvu devojčicine majke.

Povezane vesti - Zločin u Diseldorfu

Prema optužnici, Albić je kobne noći u porodičnoj kući najpre počeo da razbija tanjire i baca stvari po kući, pri čemu je isekao palac desne ruke. Lomljava je uznemirila malenu Lunu, zbog čega je dete počelo da plače. Albić je tražio od deteta da prestane da plače, pa joj je udario dva šamara. Zatim je izbacio nevenčanu suprugu Vesnu iz kuće i ostao sam sa detetom... Šta se dalje dešavalo, najvernije oslikava obdukcioni nalaz ubijene devojčice: 39 ozbiljnih i teških povreda. Kada je shvatio da dete ne diše, pozvao je Vesnu. Umesto da odmah reaguje, ona je ostala da priča sa njim, a razgovor je, kako se ispostavilo, trajao duže od sata. Nakon razgovora, Albić je preminulu devojčicu izneo napolje i „stavio je pod česmu“. Potom su je presvukli, presvukli se i sami, pozvali taksi i odvezli se do negotinske Hitne pomoći. Tu su oboje lekarima tvrdili da je devojčica u četiri sata ujutru, dok su oni spavali, izašla na neograđenu terasu i pala na zemlju.

Međutim, lekarima je na osnovu povreda bilo jasno da njihova priča nije istinita, što je potvrđeno i obdukcijom.
Albić, Lunin očuh, uhapšen je i odmah je priznao da je on taj koji je ubio Lunu. Međutim, on je od početka tvrdio da je i Vesna tukla nesrećno dete, ali je ona to negirala.

I na suđenju Albić je priznao da je Lunu tukao, ali je tvrdio da je nije ubio. On je od hapšenja u pritvoru, dok je Vesna ranije sklopila sporazum sa tužilaštvom, po kom je osuđena na osam godina robije, zbog nepružanja pomoći nemoćnom licu. Po izlasku iz pritvora, ona se pomirila sa Luninim ocem Draganom Purićem i sada očekuju bebu.

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, čiji su pravnici zastupali oštećenu stranu, a koji je jedini bio u publici prilikom završnih reči i izricanja presude, izjavio je da Albićevo ponašanje u ta dva dana ne može da se poredi.

-Kada je sudija pročitao presudu, bio je miran, ali su mu prvi put oči bile pune suza. Otišao je da potpiše presudu i u povratku sam video da su mu oči pune suza.

Povezane vesti - Da li je krivac jedini krivac

Spustio je glavu. U odnosu na dan ranije i njegovo drsko ponašanje, to je ogromna razlika. Čini mi se da prilikom izlaganja završnih reči nije shvatao da može da mu se desi ovaj scenario. Mislim da je tek kada je čuo presudu žalio samog sebe - izjavio je Jurić. On je rekao i da je od početka suđenja, od pripremnog ročišta Albić bio izuzetno drzak.

-Na završnim rečima je čak dobacivao. Nijednog momenta nije pokazao kajanje. To je nešto što sam primetio u svim slučajevima, od Dragana Đurića do Zorana Albića. Nijedan nije pokazivao kajanje, nego na kraju žali svoju sudbinu i ono što ga čeka narednih godina - kaže Jurić. On smatra i da je važno da ovakvim kaznama država daje primer za zločine koji zaslužuju najtežu kaznu.

-Jako mi je žao što nije moglo da mu se sudi po izmenjenom Krivičnom zakoniku, jer bi Albić bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, što i zaslužuje. U svakom slučaju, država je uradila ono što je mogla - rekao je Jurić.

Majka je štitila ubicu

Igor Jurić kaže da je problematično to što je majka Vesna F. dobila manju kaznu nego što zaslužuje.
-Nju smatramo potpuno istim krivcem i ona snosi istu odgovornost kao ubica jer je prikrivala zločin, kasnije je i lagala u istrazi. Želela je da zaštiti i sebe i ubicu - rekao je Jurić.

Problem sa kontrolom besa

Očuh monstrum godinama pre ubistva devojčice bio je redovan u pritvorskim jedinicama zbog niza krivičnih dela sa elementima nasilja koje je činio. Prema nalazima veštaka sa suđenja za ubistvo malene Lune, Albić ima problem sa kontrolom besa, kao i impulsivne reakcije. On je sa samo 17 godina pretio profesorki u srednjoj školi da će je „ubiti u glavu“. Zatim je strica gađao metalnom slavinom, poznanika kamenom pogodio u glavu, da bi devojku sa kojom je bio u vezi držao zatočenu u svojoj kući pet dana, sve vreme je zlostavljajući. Za ovo delo kažnjen je samo novčanom kaznom, pa je nastavio po starom. Pretukao je komšiju, zatim i čoveka sa kojim je sedeo u lokalnoj kafani. Sledeća žrtva bila mu je malena Luna.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve