Hronika
28.08.2019. 14:40
R.E./Tanjug

ČEKA SE ODGOVOR DRŽAVE: Francuzi, otmičari male Maše žele u francuski zatvor

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Troje francuskih državljana, koji su u Srbiji osuđeni na ukupno 26 godina zatvora zbog otmice male Maše Prenković iz majčinih ruku 11. marta 2015, služe kazne u sprskim zatvorima, ali žele da idu u Francusku.

Oni su preko srpskog Ministarstva pravde podneli zahteve za transfer - odnosno za služenje ostatka kazni u Francuskoj, a odgovor te države se čeka, kažu za Tanjug u Ministarstvu pravde Srbije.

Sebastijan Branšu, koji je osuđen na 11 godina zatvora, služi kaznu u KPZ Sremska Mitrovica, jedinom zatvoru u Srbiji u kojem kaznu mogu da izdržavaju muškarci, strani državljani.

On je zahtev za transfer podneo u maju ove godine.

Njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel kazne od devet i sedam godina zatvora služe u ženskom zatvoru u Požarevcu, a molbe za transfer u Francusku su podnele još u januaru ove godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Da bi do transfera uopšte došlo potrebno je da ta država prihvati presudu našeg sudstva, što podrazumeva izricanje iste ili teže sankcije.

Niko od njih za vreme služenja kazne nije pravio probleme ili ispade.

Nakon izdržavanja kazne, bilo u Srbiji bilo u Francuskoj, protiv ovih Francuza počeće primena mere zabrane ulaska u Srbiju od po 10 godina.

Svo troje su uhapšeni u pokušaju bekstva sa detetom, na dan otmice 11. marta 2015. godine, od kada su bili u pritvoru koji im se uračunava u zatvorsku kaznu.

Povezane vesti - ZLOUPOTREBE: Uhapšen direktor "Dajrekt medija" i dvoje zaposlenih u RTS

Pravosnažno su osuđeni i upućeni u zatvore, nakon što je Apelacioni sud u novembru 2017. potvrdio presudu Specijalnog suda u Beogradu, koji nije prihvatio nijednu od teza odbrane.

Odbrana je tvrdila da su otmičari bili u komunikaciji sa roditeljima male Maše, a analizom telefona i kompjutera optuženih nije pronađen trag komunikacije.

Sebastijan Branšu je izneo svoju odbranu tek na kraju suđenja u završnoj reči tvrdeći da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o pozajmici deteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Njegova žena, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile u odbrani da nisu znale ništa o otmici deteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Oni su osuđeni jer su iz ruku majke oteli trogodišnje Maše Prenković u martu 2015. u beogradskom naselju Braće Jerković.Maša.

Nakon otmice usledila je filmska policijska potera za njima, a sustignuti su i uhapšeni na naplatnoj rampi autoputa ka Zagrebu kod Šimanovaca.

Povezane vesti - MUP: Uhapšen osumnjičeni za četvorostruko ubistva u Jabukovcu

Prilikom hapšenja kod njih su pronađena četiri pasoša, tri njihova i jedan devojčice malo mlađe od otete Maše.

Oteto dete su, kako se veruje, hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevenčani suprug Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve