Hronika
13.04.2021. 16:29
Tamara Marković Subota

Slučaj Elez

Čekajući dokaze

kriminal, dokazi,
Izvor: Shutterstock

Darko Elez prošao je poligrafsko testiranje na pitanja o pokušaju ubistva Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i o saradnji sa Veljkom Belivukom. Testiranje je obavljeno na njegov zahtev, neposredno pred izručenje vlastima BiH

Darko Elez, bosanski kriminalac čijim hapšenjem je Srbija započela poslednji rat sa mafijom, prema pretpostavkama srpske policije dovodi se u vezu sa klanom Veljka Belivuka, izvršenjem dva „državna“ ubistva, kao i sa prekookeanskim švercom kokaina. Pretpostavke policije su za sada samo na nivou operativnih saznanja, bez konkretnih dokaza, zbog čega je nedavno Elez iz srpskog pritvora i izručen vlastima BiH.

„E, samo nam on fali ovde“, bila je prva rečenica zvaničnika policije BiH izrečena kolegama u Srbiji, kao komentar na obaveštenje o Elezovom hapšenju i njegovom očekivanom izručenju.

U srpskoj policiji kažu da kada je Elez u pitanju očekuju da kroz nekoliko istraga koje se trenutno vode dođu i do konkretnih dokaza na osnovu kojih bi protiv njega mogli da se pokrenu krivični postupci.

Ekstradicioni postupak

„Elez je uhapšen po poternici BiH i po toj poternici se protiv njega u Srbiji i vodio ekstradicioni postupak. Ono što je u tom momentu bilo najvažnije jeste da se on skloni sa ulice i smesti iza rešetaka po zakonskom osnovu. U tom trenutku to je bila istraga koja je protiv njega pokrenuta u BiH, a na osnovu koje je za njim i raspisana poternica. Elezovo privođenje krajem decembra bilo je uvertira za tada već isplanirano hapšenje Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe. Ta grupa je u to vreme već bila na merama srpske policije. Zato je bilo važno da se Elez uhapsi jer bi on kao saradnik Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, bio opasan kriminalac da je ostao na slobodi posle Belivukovog hapšenja. Postojao je zakonski osnov i taj osnov je i iskorišćen za hapšenje“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

On navodi i da se Elezovo ime trenutno pominje u nekoliko istraga koje su prioritet u radu srpske policije.

„U narednom periodu očekujemo da se u tim istragama rasvetli i Elezova uloga. U slučaju da se protiv njega prikupi dovoljno dokaza, protiv njega će biti podignuta krivična prijava na osnovu koje bi za njim mogla da se raspiše međunarodna poternica, i po kojoj bi on mogao da bude uhapšen i izručen Srbiji ukoliko u BiH bude pušten na slobodu. Ukoliko ostane u pritvoru u BiH, u tom slučaju bi u skladu sa međunarodnom pravnom pomoći protiv njega mogao da se vodi krivični postupak po zahtevu srpskog suda“, kaže naš sagovornik.

Darko Elez
Izvor: ScreenshotDarko Elez

Elez je, kako tvrdi njegov advokat u BiH Senad Kreho, poligrafski ispitivan u Srbiji na okolnosti nekoliko krivičnih dela. I, kako tvrdi advokat Kreho, „prošao“ je poligraf.

„Elez je na poligrafu pitan i o pokušaju ubistva Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, o relacijama Veljka Belivuka ili kako ga zovu Velja Nevolja. Test je uredno prošao. Imamo zapisnik o tome“, rekao je Kreho posle Elezovog izručenja.

Na poligrafsko testiranje, prema nezvaničnim saznanjima, Elez se odlučio neposredno pred izručenje zbog čega je njegovo prebacivanje helikopterom MUP-a Srbije na sarajevski aerodrom kasnilo skoro dva sata.
 
Advokat Goran Karadarević, koji je Eleza zastupao u Srbiji, kaže da sa njegovim klijentom tokom pritvora u Beogradu policija nije obavila nijedan razgovor.

„Dok se Elez nalazio u Srbiji, u pritvoru, Republika Srbija je imala priliku da ga sasluša na okolnosti navodne saradnje sa Veljkom Belivukom i takozvanim kavačkim klanom. On je u Srbiji u pritvoru bio skoro dva i po meseca. Prema odredbama Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije, policijski službenici mogu obaviti informativni razgovor sa licem koje se nalazi u pritvoru samo ukoliko sudija izda dozvolu policijskim službenicima i uz prisustvo njegovog branioca. U mom prisustvu takav razgovor nije vođen, a i moj klijent mi je potvrdio da sa njim niko nije razgovarao dok se nalazio u pritvoru u Srbiji“, kaže advokat Karadarević.

Vidite još

On je potvrdio da je Elez poligrafski testiran, i to na svoje insistiranje.

„On je insistirao da bude poligrafski testiran, i to zbog raznih napisa u medijima i izjava zvaničnika o navodnim kriminalnim aktivnostima. Moj kolega iz BiH advokat Senad Kreho mi je preneo da je Elez taj poligraf prošao“, kaže advokat Karadarević.

Prema njegovim rečima, kada se radi o postupcima koji se protiv Eleza vode u BiH, Srbija je dozvolila njegovo izručenje samo radi sprovođenja istrage u slučajevima ubistva Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba „Sparta“ Miloša Ostojića u januaru 2019. u Istočnom Sarajevu, dok je u onom koji se odnosi na suđenje za akciju „Lutka” izručenje odbijeno.

„U skladu sa međunarodnim sporazumom, prema mom klijentu se u BiH ne mogu voditi novi postupci, van ovih za koje je izručenje dozvoljeno. Što se eventualno nekog predistražnog postupka u Srbiji tiče, u ovom momentu on nema saznanja o njihovom postojanju“, tvrdi advokat Karadarević.

Srpska policija, doduše samo operativno, Eleza dovodi u vezu sa dva ubistva, čije istrage vodi Treće odeljenje Policijske uprave za grad Beograd.

Istrage dva ubistva

Elez se u ovim istragama dovodi u vezu sa ubistvima advokata Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Galeta Miloradovića. Obojica su bili u bliskim vezama sa Lukom Bojovićem i njegovim klanom. Ognjanović kao Bojovićev advokat, dok je Miloradović sa Bojovićem bio u kumovskim vezama.

Vidite još

Ognjanović je ubijen 28. jula 2018. godine na Novom Beogradu. Još neidentifikovani ubica je kobne večeri prišao Ognjanoviću u momentu kada se advokat, u društvu sina Petra, po izlasku iz automobila kretao ka porodičnom stanu. Pucao je u Ognjanovića, a zatim krenuo da beži, da bi se par sekundi kasnije okrenuo i video Petra kako oca drži u naručju. U strahu da posao nije obavio do kraja, ubica se vratio nazad i ponovo pucao u advokata, a zatim je oružje uperio i u Petra. Držao ga je na nišanu nekoliko sekundi, ali je onda spustio pištolj i pobegao.

Kao mogući izvršilac zločina, u policijskoj istrazi najpre je označen Strahinja Stojanović, koji je prošle godine ubijen u eksploziji bombe na Novom Beogradu, a kao saučesnik označen je Rade Dunjić.

Međutim, pre nekoliko meseci, u istrazi se najviše pominje upravo Elez koji je, kako se pretpostavlja, u to vreme bio pod zaštitom, ali i kontrolom pojedinih sada bivših moćnih funkcionera MUP-a.

„Advokat Ognjanović bio je pod tajnim nadzorom policije. Prisluškivan je i praćen, a ubijen je u momentu kada se jedna policijska ekipa povukla sa terena zbog kraja smene, a druga koja je trebalo da preuzme smenu povučena je i pre nego što je stigla na lokaciju“, kaže za „Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije, navodeći da se ubistvo advokata Ognjanovića zato i smatra „državnim zločinom“.

Bosanski naglasak

I sam Ognjanović je znao da ga prate, i o tome je pričao i sa Dragoslavom Miloradovićem, koji je ubijen u maju 2018. godine, dva meseca pre Ognjanovića. U tim razgovorima Ognjanović je pominjao upravo Darka Eleza koji je, kako se sada sklapaju kockice istrage, takođe učestvovao u praćenju advokata Ognjanovića. Kako je utvrđeno, Elez je Ognjanovića pratio celu nedelju uoči izvršenog zločina, i to „golfom 5“ koji je prethodno ukraden u Ulici Vuka Karadžića u Obrenovcu. Na dan ubistva Ognjanovića nadzorne kamere su Eleza u vozilu poslednji put snimile kod Kvantaške pijace, a ključni dokaz njegove umešanosti u sam zločin mogla bi da bude izjava Ognjanovićevog sina Petra, a po čijem svedočenju Elez upravo odgovara opisu ubice.

Elezova veza sa ubistvom Dragoslava Miloradovića za sada se zasniva na svedočenju svedoka zločina, koji je ubicu na motoru čuo dok priča neposredno pred zločin, a koji je po tom svedočenju imao „bosanski naglasak“.

Miloradović je likvidiran 28. maja 2018. u svojoj samouslužnoj auto-perionici u Višnjičkoj ulici na Karaburmi, i to sa 15 hitaca, koje je ispalio ubica koji je na mesto zločina došao sa saučesnikom, na crnom motoru „kavasaki“. Ubica je posle zločina uspeo da pobegne, a da ga dalje ne uhvati nijedna kamera, što bi moglo da ukazuje na umešanost policije u sam zločin.

Zaplena kod Azorskih ostrva

I Miloradović je, kako se sada otkriva, bio pod merama prisluškivanja kao i praćenja, a koje je povučeno dan pre zločina.

„On je retko dolazio u auto-perionicu. Pazare je uglavnom uzimao njegov otac, ali je kobne večeri došao on sa suprugom, koja je bila i očevidac ubistva.“

U vezu sa Elezom, srpska policija dovodi i šverc 800 kilograma kokaina koji su u septembru 2019. zaplenjeni u akciji španske policije, u blizini Azorskih ostrva.

Istraga ovog slučaja je i moguća spona u dokazivanju saradnje Eleza i Veljka Belivuka. Naime, šverc ove količine kokaina, kako se pretpostavlja, iz Meksika u Evropu organizovao je upravo Elez, a polovina ukupne količine, i to kokain čiji su paketi bili označeni slikom Gavrila Principa, bila je, kako se sumnja, namenjena Belivuku i prodaji na beogradskom narko-tržištu.

„Brod je trebalo da pristigne u Rijeku, a plan je bio da se kokain zatim vozom ili kamionom prebaci u Srbiju, i to zamaskiran drugom robom, koja je trebalo da se carini u Sremskoj Mitrovici, gde je Elez imao svoju špeditersku firmu, u kojoj je i uhapšen.“

Operativna saznanja

Zaplena kokaina, kako je tada zvanično saopštio srpski MUP, izvedena je na osnovu operativnih saznanja pripadnika Uprave kriminalističke policije, a koja su prosleđena kolegama iz Španije, koje su na Atlantiku i izvršile pretres broda i zaplenile kokain. Zaplena je izvedena na brodu „Siskejp“, a kokain je pronađen u šupljinama jedrilice, na kojoj su zatečeni Vladislav Funštajn iz Erdevika, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas i Rus Sergej Rasohin. Istovremeno, u Šidu je srpska policija uhapsila Funštajnove saradnike, oca i sina Mirka i Dragana Đankovića, dok je osumnjičeni član grupe Borislav Istijanović pobegao i za njim je raspisana poternica.

Kao vođa ove grupe optužen je Funštajn, inače skiper, koji je i osmislio čitavo delovanje, dok su Mirko i Dragan Đanković bili zaduženi za logističku podršku.

 

Pod patronatom Radoja Zvicera

Darko Elez i Veljko Belivuk, kada je u pitanju šverc kokaina, ali verovatno i mnogi drugi poslovi, kako policija pretpostavlja, imali su istog gazdu – Radoja Zvicera, vođu kavačkog kriminalnog klana, a obojica su, kako se sada ispostavlja, imali i iste zaštitnike u MUP-u Srbije.

Osuđen za drogu, oslobođen za pokušaj ubistva

Pre deset godina u Beogradu, Darko Elez je bio osuđen na devet godina zatvora jer je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore u Srbiju prokrijumčarila 44 kilograma marihuane. Osim Eleza, tada je osuđeno još pet osoba, članova njegove grupe.

Sudilo mu se i zbog planiranog ubistva svog kuma Đorđa Ždralea, takođe poznatog kriminalca iz Sarajeva. Optužnicu je 2007. podiglo tužilaštvo u Šapcu, a postupak je zatim preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Elez za ubistvo Ždralea angažovao Strahinju Rašetu, poznatog člana „šabačke kriminalne grupe“ Rašeta je, prema optužnici, 2006. ilegalno prešao granicu u blizini Loznice, a potom se prebacio do Istočnog Sarajeva. Ždralea je sačekao ispred kafića i kada je on izašao napolje Rašeta je zapucao, ali ga nije pogodio. Ždrale je uzvratio i iz pištolja ranio Rašetu u noge, ali je on uspeo da pobegne i vrati se u Srbiju. Dve godine kasnije Rašeta je poginuo kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

U oktobru 2016. godine Elez je zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođen ovih optužbi. Osim njega, krivice je oslobođeno još sedam osoba kojima se sudilo zajedno sa njim, a među kojima je bio i Nebojša Joksović, nekada blizak prijatelj narko-bosa Darka Šarića, koji je kasnije postao ključni svedok saradnik tužilaštva u postupku koji se protiv Šarića vodio zbog šverca kokaina, a u kome je osuđen na 15 godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
0°C
21.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve