Hronika
27.08.2021. 10:21
Tanjug

Zbog ubistva

Daboviću kazna doživotnog zatvora

pismo-iz-zatvora.jpg

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je osudio Dejana Dabovića (27) iz Herceg Novog na kaznu doživotnog zatvora, jer je 26. decembra 2019. godine na svirep način ubio bivšu devojku Dušanku Jocović, presekavši joj nožem dušnik.

Ovo je druga pravosnažna presuda doživotnog zatvora u Srbiji, a na prvu je osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče, poznat kao "malčanski berberin", zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz Niša, precizirala je za agenciju Tanjug portparolka suda Jelena Ostojin.

Daboviću je potvrđenom presudom Višeg suda u Novom Sadu naloženo i da plati troškove sahrane ubijene devojke od 161.000 dinara, kao i tri miliona dinara njenoj majci na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova.

Dabović je osuđen zbog krivičnih dela teško ubistvo iz bezobzirne osvete, kao i za razbojništvo.

Zbog pomenutog razbojništva koje je počinio, obavezan je i da firmi "Meridijan Teć" DOO iz Beograda isplati iznos od 11.300 dinara.

Daboviću je u pritvoru, u kojem se nalazi od hapšenja, 26. decembra 2019. godine.

On je tokom suđenja priznao ubistvo i detaljno ispričao šta se događalo između njega i devojke, ali nije pokazao znake kajanja.

Dejan Dabović je devojku ubio u popodnevnim časovima 26. decembra, na ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, pošto ju je sačekao ispred zgrade i zaklao je.

Bio je u stanju smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa zbog raskida desetogodišnje emotivne veze s njom, zaključilo je sudsko veće sudije Ivane Josifović.

fff-zatvor-4-710x474.jpg
fff-zatvor-4-710x474.jpg

Olakšavajuće okolnosti koje se tiču životne dobi Dabovića, prema stavu suda, izgubile su na značaju imajući u vidu brojne otežavajuće okolnosti, popuit svireposti njegovog zločina, kao i činjenice da je i ranije osuđivan.

Pored toga, sud smatra da se radi o "naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje" i da je kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna, jer će se, kako dodaje sud, "njom izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona".

"Pri tom, nasilje nad ženama je u poslednje vreme u tolikoj meri eskaliralo da se nedopustivo često događa da se lično nezadovoljnstvo rešava i prevazilazi tako što se agresija usmeri i ispolji na ženi. Okrivljeni je jedan od tih izvršilaca a ovo društvo mora tome da stane na put", zaključio je sud.

Prema optužnici novosadskog Višeg javnog tužilaštva, Dabović se sumnjiči da je u uračunljivom stranju, ali besan zbog raskida veze, na svirep način sačekao bivšu devojku ispred zgrade, gde ju je najpre osam puta udario pesnicom po glavi, a potom nožem naneo niz povreda po rukama, ubadao je po vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio.

Ona je trpela jake bolove, pogotovu ubadanjem nožem u vrat ubodima ispod desne ključne kosti, ubadanjem u desnu dojku... On je sve to činio bez osećanja, svestan patnje koju ona trpi, navelo je tužilaštvo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počela saslušanja odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru
zgrada, ruševine, vračar

Čeka se ishod

26.08.2021. 11:12

Počela saslušanja odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru

U Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu u toku su saslušanja odgovornih za urušavanje dela zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru 16. jula, rečeno je Tanjugu u ovom tužilaštvu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve