Hronika
26.08.2021. 07:00
Tamara Marković Subota

Novi zločini

Klan Veljka Belivuka: Tri ubistva u "štek kući“

Ubica, ubistvo 25.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za sada se tereti za pet ubistava koja su izvršili u Beogradu, ali se operativno dovode u vezu sa još nekoliko surovih likvidacija, od kojih su tri, kako se pretpostavlja, počinjene u Crnoj Gori.

Podaci iz istrage za sada upućuju da su upravo Belivuk i Miljković likvidirali Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića, kao i Mileta Radulovića, poznatijeg kao Mile Kapetan, inače istaknutog člana „škaljarske ekipe“. Tela ove trojice nisu nađena i zvanično se vode kao nestali.

Belivuk i Miljković uputili su se u Crnu Goru s ciljem da otmu Mileta Kapetana i da zatim preko njega namame, otmu i ubiju Lazara Vukićevića. Osim Vukićevića, cilj im je bio i Aleksandar Šarac, koji je takođe bio na telefonskoj, odnosno „Skaj“ vezi sa Miletom Kapetanom.

Zvanično, sva trojica, Hodžić, Spahić i Radulović nestali su 14. oktobra 2020. godine i, kako se pretpostavlja, ubijeni su u razmacima od nekoliko sati. Istog dana u Beogradu je nestao Lazar Vukićević. Prema policijskoj rekonstrukciji, Hodžić, koji je izvesno vreme pre toga u rodni Bar stigao iz Federacije BiH, dan ranije, 13. oktobra, krenuo je do Podgorice. Tu je boravio u jednoj kući. On je, najverovatnije, telefonom pozvao šuraka Spahića da ga prebaci dalje.

Baranin Spahić je posle poziva napustio svoj frizerski salon i majci rekao da se vraća brzo samo da „odveze Dada“ (Damira Hodžića). U tom trenutku, kako se sumnja, Hodžić je već bio sa Miletom Kapetanom, a uskoro im se pridružio i Spahić, i to u „štek stanu“, u kući koja je već bila pod prismotrom pripadnika kavačkog klana, sa kojima su tada bili Belivuk i Miljković.

U opštem napadu na kuću gde su bila ova trojica, kako se pretpostavlja i kako proizilazi iz razgovora pripadnika klana Belivuk–Miljković, ubijeni su Hodžić i Spahić, a Mile Kapetan je otet. Preko njega, odnosno preko njegovog „Skaj“ telefona, trebalo je da budu namamljeni Aleksandar Šarac i Lazar Vukićević. Obojica su odranije bili na vezi sa Kapetanom. Šarac nije naseo na poruke koje su mu poslate sa Kapetanovog telefona, Lazar Vukićević jeste. Njemu su Miljković i Belivuk poslali poruku da je „otet Vepar“, aludirajući na Belivuka, i pozvali ga da dođe. Mladi Vračarac namamljen je oko 18.30 sati na Čukarici, a zatim je, kako se navodi u optužnici, prebačen u „klanicu“ u Ritopeku, Ulica Livadice 3.

Svedočenje Goksijeve supruge

U presretnutim razgovorima, do kojih je Tužilaštvo za organizovani kriminal došlo zahvaljujući međunarodnoj pravnoj pomoći, čuje se kako Soprano (Belivuk), a posebno Kratos (Miljković) žale što su u Crnoj Gori i što će propustiti ubistvo Vukićevića, a svojoj ekipi nalažu da prema njemu budu posebno surovi.

U ubistvu su, prema optužnici, direktno učestvovali braća Miloš i Marko Budimir, Dejan Tešić, Srđan Lalić, Nemanja Đurić, Vlade Draganić i Bojan Hrvatin.

Ali Vukićević je pokušao da se spase tako što je, po dolasku u Ritopek, kada je video šta mu se sprema, iz ranca koji je nosio izvukao pištolj i zapucao. Članovi ekipe Belivuk–Miljković su međutim odmah počeli da ga besomučno tuku i tako ga savladali i vezali.

Oko 19.48, prema optužnici, Miloš Budimir preko „Skaja“ je javio Belivuku:

„Braćo, sve je u redu, vezan je. Imao prangiju džukela. Izvadio iz ranca prangiju i ja ga vatam i nabadam i prst sam polomio…“

Budimir potom slika vezanog Vukićevića i fotografiju šalje Miljkoviću i Belivuku.

Oko 19.50 je usledio Miljkovićev odgovor: „Bravo, braćo... Krivo nam je što nismo mogli dve akcije u isto vreme... I dajte ga na telefon, da mu pošaljem jednu poruku, brate...“

Miloš Budimir u daljem razgovoru je potom opisao stravične metode mučenja Vukićevića i naveo da on sve vreme nije ni bio svestan jer su ga mnogo pretukli.

Ubistvo, krv 25.8.2021.
Izvor: Shutterstock

U 19.54 Marko Miljković poslao je novu poruku: „E, brate, ovo kad smo doživeli, danas je ovo pobeda da pamtimo datum...“, a potom se obratio Vukićeviću: „E, Lazo debilu... sada tebe kada ubijemo, ubićemo ti tatu, onda ti ubijamo brata i sve što si poznavao i voleo ikada... znači, tata, brat ti stižu brzo...“

U razgovor se zatim uključio i Soprano, odnosno Belivuk: „E, ovde Vepar, druže, gde si, Laki... Znaš da će da te biju toliko, znači da moliš da te ubiju, a imaš sreće što mi ovde deremo ove glupe Crnogorce, pa ne možemo mi, jer smo se već spremili da drk... k... od Pljevalja do Beograda... Crkni, smrade ciganski, sve ćemo da vas pobijemo, sve, sve, znači tatu i brata ti šaljemo ekspresno.“

Vukićević je posle toga ubijen vrlo brzo, gotovo ne dolazeći svesti. Pekli su ga peglom, a onda ugušili vodom.

Posle svih ovih monstruoznosti, Miloš Budimir je u 22.03 fotografisao brata Marka kako u kući u Ritopeku sedi za stolom i jede.

U 22.17, 14. oktobra 2020. godine, Marko Miljković ekipi u Ritopeku poslao je poruku:

„Ništa mi draže nema nego što smo Lazu odradili, znači, brate, ja ne mogu da ti opišem, vidi, odrali smo Lazu, odrali smo Kasapa, odrali smo ʼzecaʼ i evo ga Kapetan i njega ćemo da oderemo za koji dan, znači burazeru četvorka danas, ubili smo ih i to sve ključni.“

U optužnici protiv klana Belivuk–Miljković navedena su i svedočenja porodica njihovih žrtava. Svi zločini počinjali su nestancima, a rešeni su tek kada je kriminalna grupa početkom februara uhapšena, a zatim u kući u Ritopeku pronađena tajna soba u kojoj su ubijali i masakrirali žrtve.

Među prvima izjavu je Tužilaštvu dala J. V., supruga Gorana Veličkovića. Ona je ispričala da je sukoba sa ostalim navijačima bilo još od 2017. godine i da je tokom jednog tog događaja njen suprug zadobio potres mozga, da je zatim Veličković na kamerama kućnog nadzora video dvojicu sumnjivih muškaraca i rekao: „Evo su…“ Ubrzo je na Jutjubu postavljena pesma sa tekstom „A gde žuriš Goksi bre, pobismo ti Jangere...“

„Posle toga Goran je nabavio pištolj jer se bojao za mene i bezbednost dece“, rekla je J. V.

Lopov, pištoj, ubica 25.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Veličković se na meti Belivuka i Miljkovića našao jer je bio blizak Filipu Koraću, njihovom glavnom suparniku. Na iskasapljenim leđima Veličkovića čak su ispisali poruku Koraću. Sve faze mučenja i kasapljenja Veličkovića su fotografisane. Odsecanje glave, a potom i pravljenje raznih kadrova sa rasparčanim delovima tela deo je dokaznog materijala Tužilaštva.

Supruga Veličkovića svedočila je da je njen suprug predvodio navijačku grupu „Jang bojs“ ili „Jangeri“.

„Počeo je da dobija pretnje kada je južnu tribinu Partizana preuzela grupa ʼJaničariʼ, ʼŠedovsiʼ i to konkretno kada je Belivuk skinuo nanogicu i zapalio zastavu ʼJaničariʼ i pretvorio je u zastavu ʼPrincipaʼ... Na kameri moj suprug je video dvojicu nepoznatih mladića, a oni su se onda parkirali na mestu gde kamere ne pokrivaju. Jedan je stao kao stražar, dok se drugi zavukao ispod kola. Čim su primetili da ih Goran posmatra, oni su pobegli... Posle je postavljena pesma i moj suprug je nabavio pištolj“, svedočila je Veličkovićeva supruga. Na dan kada je njen suprug nestao objavljen je video-klip na kome je pisalo: „Goksi janger i dva kaubojca.“

„Stoje dva kauboja i ubijaju tog nekog i u komentaru piše ʼpa što ga ubi još nije počeo policijski časʼ, a ovaj drugi kaže ʼznam gde mu je kuća, neće stići do deset satiʼ.“

Dokazivanje Zviceru

Veličković je namamljen i otet 3. avgusta prošle godine.

„Bili smo kod mojih roditelja i u 16.30 časova sam ga ostavila u Višegradskoj ulici kod privatne klinike. Rekao mi je da ide da se nađe sa svojim drugarom koga nije imenovao. Pitala sam ga kako će i kada kući, a on mi je rekao brzo i da će ga taj drugar dovesti ili će uzeti taksi. Telefon je ostavio u kolima. Uveče sam tražila od N. Z. da Goranu pošalje poruku preko ʼSkajaʼ koji obojica imaju. N. mu je poslao poruku: ʼPita te žena kada ćeš kućiʼ, on je odgovorio: ʼKasnije.ʼ To je bilo oko 20 sati, a oko 22 časa opet sam zamolila N. da mu pošalje poruku i odgovorio je: ʼU gužvi samʼ“, opisivala je supruga događaje kobnog dana.

Potom je na Veličkovićev „Skaj“ iznova poslata poruka oko sat iza ponoći, ali je stigao isti odgovor: „U gužvi sam.“ Već je bio 4. avgust i supruga je oko osam ujutro ponovo zvala N. Z. i od njega tražila da ponovo pošalje poruku njenom mužu.

„Spavam, javiću se“, stigla je poruka na „Skaj“ N. Z.

Oko 13 časova stigla je nova poruka:

„Reci J. doći ću kući oko 17 časova.“

Međutim, Goran Veličković nije došao. Oko 20 časova N. Z. se javio supruzi Veličkovića i rekao joj da je „sve prevršilo kontrolu jer mu je na ʼSkajʼ stigla poruka: ʼNabavi pištolj i idi ubi Isaka. Isak me namestioʼ.“

N. Z. je posumnjao da mu sve ove poruke šalje Veličković pa je poslao kontrolnu poruku: „Šta sam ti kupio za rođendan?“, na koju je dobio odgovor: „Nemoj da me smaraš.“ N. Z. je ponovio pitanje, ali je usledio odgovor posle kojeg je bilo jasno da je Veličković upao u zamku: „Dobićeš ti paket ispod belog BMW.“

„Uveče sam pozvala policiju i prijavila nestanak supruga. Objavila sam i u novinama da mi je suprug nestao... Od tada ga više nikad nisam čula niti videla...“, navela je u iskazu u svojstvu oštećene supruga Veličkovića.

Mrtav čovek, ubistvo 25.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Među svedocima oštećenima je i sestra ubijenog Milana Ljepoje, člana „Pink Pantera“ iz Niša, čijim ubistvom su se Belivuk i Miljković dokazivali šefu kavačkog klana Radoju Zviceru, a koga je on smatrao organizatorom njegovog pokušaja ubistva u Ukrajini. M. Lj., sestra ubijenog, sredinom jula ove godine ispričala je da ju je 13. decembra prošle godine, ujutro nešto pre devet sati, pozvala bratovljeva supruga.

„Tvoj brat je nestao“, rekla je.

„Šta znači nestao?“, pitala je Ljepojina sestra.

„Nestao“, odgovorila je supruga.

Supruga je potom rekla da je nestao još 9. decembra, a sestra joj je rekla „zašto mi tek sada javljaš posle ovoliko dana“, kao i zašto nije odmah prijavila nestanak.

„To je to... Znaš da se tvoj brat nije bavio berbom malina“, odgovorila je supruga.

Sestra je nastavila da traži brata. Bezuspešno. Na prikazanim fotografijama žrtava klanice u Ritopeku prepoznala je sada pokojnog Milana Ljepoju.

Među svedocima je i otac ubijenog Aleksandra Gligorijevića, Mirko. O nestanku sina u trenutku svedočenja znao je samo podatke koji su objavljivani u medijima, ali je odranije znao da je njegov sin bio sa Belivukom na tribinama.

„Taj dan kada je njegov sin nestao bio je sa Markom kome ne znam prezime, ali znam da izdržava kaznu zatvora u Somboru. Marko mi je rekao da je Aleksandra, mog sina, odvezao do Beton hale na sastanak. Tom Marku je ostavio mobilni, a sa sobom je poneo ʼSkajʼ. Marko je tog dana, 16. uveče, kad je moj sin nestao, došao kod nas i doneo nam torbe sa garderobom i dva telefona. To sam sve predao policiji“, ispričao je otac.

Aleksandar se nikada nije vratio, a otac je na jednoj od fotografija koje su skinute iz kriptovane aplikacije prepoznao svog sina.

Dvostruka igra

O nestanku Zdravka Radojevića, još jedne žrtve klana Belivuk– Miljković svedočila je njegova supruga.

Kako je do sada utvrđeno, neposredno pred njegov nestanak ižvrljan je mural posvećen njegovom pokojnom bratu, navijaču Crvene zvezde. Nacrtan je polni organ preko lica uz poruku: „Zdravko pič.. j..... ti sve.“

Zdravko je nestao 10. novembra 2020, a nekoliko narednih dana, dok supruga nije prijavila policiji nestanak, na vezi je bila sa Radojevićevim bliskim prijateljem Nemanjom Lakićevićem. Lakićević je, kako se ispostavilo, igrao ulogu zabrinutog prijatelja, a zapravo je omogućio da Radojević bude otet i potom svirepo ubijen.

„Zdravko se kockao i uglavnom smo od toga živeli. Zajedno sa njim i njegovim drugom V. išla sam na granicu sa Makedonijom, u Đevđeliju gde su se kockali, a držao je i ʼigruʼ četvrtkom u Cerskoj. Poslednjih godinu i po dana Zdravko je sa prijateljem držao auto-plac“, svedočila je nevenčana supruga ubijenog Radojevića.
 

Prema navodima optužnice, Radojević je ubijen iz koristoljublja, a pratila su ga braća Budimir – Marko i Miloš, dok je Lakićević zloupotrebljavajući poznanstvo i poverenje i izazivajući sumnju za bezbednost, dao žrtvi svoj automobil „pasat“. Fotografija vozila poslata je Marku Miljkoviću, glavnom organizatoru i planeru svih otmica. Radojevića je tako bilo lako pratiti. Mreža oko njega pravljena je deset dana, počev od 30. oktobra do dana otmice.

A scenario je bio sledeći: Miljković je poslao poruke Radojeviću u kojima se predstavljao kao prodavac oružja i tako ga namamio. Na zakazani sastanak sa Radojevićem u blizini J. P. „Lasta“ otišao je Nebojša Janković koji je „uživo“ izigravao prodavca oružja. Sa navodnim prodavcem oružja Radojević je ušao u drugi automobil, a vozilo kojim je Radojević odvezen u Ritopek pratili su Bojan Hrvatin i Marko Budimir. U jednom trenutku blokirali su uključenje na auto-putu kako bi vozilo sa Radojevićem prošlo sa automobilima koji su ga tajno pratili. Nemanja Đurić je išao u vozilu odmah iza, a ispred je bilo vozilo kojim je upravljao Tešić. Pratnja je trebalo da obezbedi siguran prolaz ka kući strave u Ritopeku.

U tajnoj sobi kuće u Ritopeku već su bili Belivuk, Miljković, drugi brat Budimir – Miloš, Lalić i Vlada Draganić koji su čekali dolazak žrtve. Savladali su ga i vezali na spratu kuće. Potom su ušli i Hrvatin i Marko Budimir. Svi su ga isprva tukli kako bi iznudili informacije o drugim kriminalnim grupama i vozilima koja poseduje... Radojevića su čak naterali da uzme pištolj u ruke. To veče iz istog oružja pucali su u kapiju Marka Budimira kako bi Radojević bio okrivljen, a potom lažno prikazali da je zbog toga navodno nestao. Po dogovoru, kako stoji u optužnici, Lakićević, prijatelj, trebalo je da pošalje poruke supruzi Radojevića kako bi je uverio da joj je muž živ, ali da ima problem zbog čega mora sva vozila da preda nekim ljudima.

„Sa Nemanjom Lakićevićem je baš bio u prisnim odnosima i u njega je imao poverenja. Oni se znaju više od 20 godina jer je Nemanja bio dobar drug sa Zdravkovim pokojnim bratom... U Kotežu je mural Zdravkovog pokojnog brata navijača Zvezde i deset dana pred nestanak išaran je mural. Zdravko je prekrečio, ali sledeće noći je opet bilo isto. Pitala sam: ʼDa li smo u problemu, nemoj neko bombu da mi stavi na auto, vodim svako jutro dete u vrtić.ʼ Zdravko mi je rekao da nema problema, da nikad nije bio mirniji...“, ispričala je supruga Radojevića. Ipak, kako je ispričala, Zdravko je odlučio da skloni sva svoja vozila sa auto-placa jer su bila skupa. Nedelju dana pre nestanka uzeo je da vozi „pasat“ Nemanje Lakićevića.
 

Na dan kada je otet, Radojević je ostavio telefon na punjaču. Poneo je samo „Skaj“. Supruzi je rekao da će se vratiti oko deset sati. Onda je zazvonio telefon. Zvao je Lakićević i supruga se javila jer ga poznaje. Pitala ga je gde je Zdravko, a on je odgovorio: „A, evo vidim ludaka.“ Radojević se, međutim, nije vratio kući. Njegova supruga je sutradan ponovo pozvala Lakićevića, ali se on nije javio. Zatim je pozvala Zdravkovu snaju:

„Nešto nije u redu, Zdravko nije došao juče ceo dan, celu noć kući.“

Onda je Lakićević počeo da je izbegava. Rekao joj je da ide u Mladenovac. Zatim se javio po podne, sa neke pumpe.

„Pitala sam ga gde je Zdravko, a on mi je rekao da ne zna. Počela sam da se smejem. Rekla sam mu: ʼNemoj mene da lažeš, reci mi gde je Zdravkoʼ i on opet: ʼNe znam.’ Nije prošlo ni sat, Lakićević me je pozvao da siđem. Rekao mi je da se dopisuje sa Zdravkom i pitao me šta da ga pita. Kažem pitaj šta da radim, da li da ostajem u stanu, šta se dešava... Preneo mi je da je Zdravko rekao da bacim telefon u reku i da odem iz stana. Sve sam to i uradila. Uveče sam ponovo zvala Lakićevića, ali mi se nije javio. Dva sata posle ponoći poslao mi je poruku da je sve OK. Ujutru me je pozvao. Rekao mi je da treba da se vidimo i da nema dobre vesti. Sišla sam sa malim detetom. Nemanja se tu pogubio. Pitala sam ga šta je bilo, a on: ʼNe... ne... ništa... ništa... idem, vidimo se posle.ʼ Došao je ponovo oko 17 sati i rekao da su sa auto-placa 20 ljudi sa maskama uzeli sva Zdravkova vozila. Pitam kako kada ste vi pred Zdravkov nestanak sklonili sve automobile. A on mi je onda rekao da mu je Zdravko pustio poruku da sva vozila vrati na plac. Još je i dodao da moramo da damo i jednu ʼškoduʼ. Rekla sam da ne dam auto jer su već uzeli kola u vrednosti od 200.000 evra“, svedočila je Zdravkova supruga.
 

Tada je Lakićeviću tražila da čuje Zdravkov glas i da poruka koju bude poslao bude glasovna.

„Nemanja je napisao poruku: ʼM. ne veruje da si ti.ʼ Kažem mu pitaj ga kako se nas dvoje međusobno zovemo. Na to je stigla poruka upućena meni: ʼDaj sva kola, u problemu sam.ʼ On nikada ne bi tako napisao već: ʼLjubice, koji ti je đavo bre, u problemu samʼ... zvali smo se međusobno ʼLjubiceʼ. Tada sam shvatila da Zdravko nije živ“, ispričala je supruga. Potom se čula sa prijateljem supruga sa kojim je držao plac. On joj je, između ostalog, rekao da je Lakićević vratio automobile njenog supruga na plac, a koji su potom oteti. Shvatila je da se to vreme ne poklapa sa terminom koji joj je prijavio Lakićević. Ponovo je pozvala Lakićevića, ali joj je on odgovorio da je na pecanju i da je ne čuje.

Odgovorila mu je: „OK. Sad idem u policiju da prijavim...“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Štek stan“ i kako je zarobljen Kapetan
Nasilje, zločin, palica

Belivukova klopka

10.08.2021. 06:05

"Štek stan“ i kako je zarobljen Kapetan

Bojan Hrvatin, jedan od dvojice potencijalnih svedoka saradnika protiv Veljka Belivuka, ispričao je kako je ova grupa u oktobru prošle godine otišla u Crnu Goru, otkrila "štek stan“ "škaljarca“ Milana R. zvanog Kapetan, zarobila ga, a zatim njegovim telefonom namamljivala žrtve.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
20°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve