Hronika
30.07.2021. 13:32
Tanjug

Ubistva Nebojše Markovića

Deru 40 godina zatvora, Cigleru četiri

lisice-hapsenje-presuda.jpg

Viši sud u Beogradu osudio je Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo Brdo 5. januara 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora, jer mu je pomogao da pobegne nakon ubistva.

Deru je presuda izrečena u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u Beogradu, u pritvoru koji mu je sud produžio do upućivanja na izvršenje kazne.

Der je osuđen kao neposredni izvršilac ovog teškog ubistva na podmukao način, a Cigler jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog dela da pobegne, odvozeći ga za mesta ubistva "puntom".

Sud je zaključio da Cigler nije bio svestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića, već je mislio da eventualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug. Ovo je prvostepena presuda na koju i odbrana i tuzilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo Brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog Brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo. Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj polciiji, izvinjavajcuhi se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teskso krivicno delo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj. Pre tri godine izašao iz zatvora gde je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil "punto" kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Goran Sultanović: Miki Aleksiću je ugrožen život, a nekome to možda odgovara
mika-aleksic-01-autor-milena-arsenic-011info.com-2.jpeg

Šest meseci od hapšenja

23.07.2021. 02:01

Goran Sultanović: Miki Aleksiću je ugrožen život, a nekome to možda odgovara

Miroslav Mika Aleksić uhapšen je 16. januara 2021. zbog optužbi za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica svoje dramske grupe “Stvar srca”. Njegov advokat, ali i supruga i prijatelji glumci, tvrde da mu je zdravlje ozbiljno narušeno i da je on životno ugrožen.
Huk južne tribine

Diplomatija ima dva kraja

stadion
19.07.2021. 20:10

Huk južne tribine

Izdaja kuma

Đorđe Prelić i "Principi"

derbi
11.07.2021. 01:10

Izdaja kuma

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve