Hronika
25.07.2021. 06:00
Tamara Marković Subota

"Ekspres" saznaje

Kez koji je zabezeknuo javnost

Veljko Belivuk i Srđan Lalić
Izvor: Objektiv / Pink

Srđan Lalić (36), muškarac koji je zabezeknuo javnost bestijalnim kezom na fotografiji sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, a iznad tela izmučene i iskasapljene žrtve, kako saznaje "Ekspres“, prvi se Tužilaštvu ponudio za svedoka saradnika protiv ovog klana.

Pregovori sa njim započeti su odmah posle hapšenja i od njega su od tada dobijene vrlo validne informacije. Tužilaštvo, međutim još vaga odluku oko dodeljivanja statusa povlašćenog svedoka budući da je u dosadašnjoj istrazi utvrđeno da je upravo Lalić osoba koja je u ime klana počinila nekoliko monstruoznih ubistava.

Lalić je inače po zanimanju IT stručnjak i u Belivukovom klanu bio je zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom „Skaj“, a posredstvom kojih su pripadnici klana komunicirali, dogovarali zlodela, ali i razmenjivali fotografije i snimke jezivih zločina.

Ali, očigledno, ne samo za to. Kako se sumnja, upravo je Lalić član svirepog klana koji je bio zadužen za izvršenje svirepih zločina. Prema podacima iz istrage, na teret i na dušu do sada mu se stavljaju najmanje tri surova ubistva.

"Na početku istrage, sumnje prema Laliću išle su ka tome da je njegova uloga isključivo bila da za Belivuka i njegove ljude nabavlja kriptovane telefone i da im obezbeđuje komunikaciju instaliranjem aplikacije ʼSkajʼ.

Veljko Belivuk
Izvor: Objektiv / Pink

Međutim, kako su isplivavali novi dokazi, a posebno fotografije koje su pripadnici klana razmenjivali međusobno, postalo je očigledno da je Lalićeva uloga bila daleko veća. On je u Belivukovom klanu bio ono što je u nekadašnjem zemunskom klanu bio Sretko Kalinić, glavni egzekutor klana, koga su zbog toga ostali i nazvali Zver. Ono što je Kalinić bio Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću, to je Lalić bio Veljku Belivuku. Čovek zadužen za najmonstruoznije zločine i koji ne samo da je to bespogovorno izvršavao, nego je, sudeći po fotografijama i čuvenom osmehu, koji se ne može nazvati osmehom već samo kezom, u tome i uživao“, kaže za "Ekspres“ izvor iz MUP-a Srbije.

On navodi da je osim obezbeđivanja zaštićene komunikacije i izvršenja zverskih zločina, Lalić bio zadužen i da za Belivukov klan pere novac, i to trgovinom bitkoinima. O kojoj cifri se radi, za sada je predmet istrage.

Lalić je posle hapšenja 4. februara na saslušanju izjavio da je po zanimanju IT inženjer, da je završio privatni fakultet, da zarađuje od bitkoina i da su mu mesečna primanja oko 1300 evra. Njegovo hapšenje izvedeno je u stanu u prigradskom naselju, a kod njega su na pretresu pronađeni sat „roleks“, brojač novca, GPS uređaj za praćenje, telefoni i računari, dok je ispred vrata i na terasi stana imao brojne kamere za video-nadzor.

Sledi optužnica

Tužilaštvo za organizovani kriminal ima rok do 4. avgusta za podizanju optužnice protiv Veljka Belivuka, njegovog glavnog saradnika Marka Miljkovića i ostalih 20 pripadnika klana.

Izvor "Ekspresa“ upućen u istragu kaže da Tužilaštvo intenzivno radi na pisanju optužnice, koja će biti jedna od najobimnijih. Samo podaci iz istrage su do sada na više hiljada strana.

A iz dana u dan dolazi se i do novih dokaza o zlodelima klana, koji su i na samom početku ukazivali da bi vođe i pripadnici ove kriminalne grupe mogli da završe na višedecenijskoj, pa i doživotnoj robiji.

Iako je ova grupa računala da će izbeći zatvor uklanjanjem tela svojih žrtava, koje su mleli i bacali u Dunav, vodeći se logikom „nema tela, nema dela“, dokazi protiv njih su više nego konkretni. Policija i Tužilaštvo prikupili su na stotine telefonskih razgovora između Belivuka i njegovih saradnika, snimke na kojima se vidi kako vežbaju pucanje, drogu i oružje zaplenjene na stadionu, DNK tragove žrtava, kao i najpotresnije – fotografije mučenja i kasapljenja iz vikendice strave u Ritopeku.

Novi dokazi iz dana u dan

Hapšenje Belivuka i njegovih saradnika razotkrilo je niz zločina klana, čija izvršenja su prekrila sve kodekse časti u mafijaškim obračunima. Ubistava je bilo i biće ih, samo u ratu škaljarskog i kavačkog klana ubijeno je na obe strane više od 50 ljudi, ali svirepost koju je demonstrirao Belivukov klan je nešto što se nikada do sada nije dešavalo.

"Za poslednjih šest meseci istrage nije bilo dana u kome se nije dolazilo do novih saznanja i novih dokaza o zlodelima klana“, kaže izvor "Ekspresa“.  

Poslednji u nizu dokaza, koji su objavljeni javno na TV Pink, osim jezive fotografije Belivuka i Lalića iznad tela obezglavljene žrtve, jesu i slike Belivuka i Miljkovića koji poziraju sa oružjem, kao i fotografije kokaina.

U međuvremenu, policija je dva meseca posle hapšenja u vikendici u Ritopeku otkrila i tajne sobe u kojima je ovaj klan izvršavao ubistva, a u kojima su do sada izdvojeni DNK tragovi tri osobe – žrtve klana: Lazara Vukićevića, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića.

Tajne sobe otkrivene su kada je jedan od svedoka saradnika, čiji identitet Tužilaštvo nije otkrilo, počeo da sarađuje sa policijom. U ovim prostorijama pronađena je i industrijska mašina za mlevenje mesa, za koju se sumnja da je korišćena za mlevenje tela žrtava klana. U tajnim sobama nađen je i arsenal oružja među kojim su i specijalni automati za napad na blindirana vozila. Na spisku dokaza su i video-snimci sa kamere iz Ritopeka na kojima se vidi kako u Belivukovu kuću strave svojim automobilom stižu žrtve, koje nikada više iz nje nisu izašle.

Među tim snimcima je i snimak dolaska Nišlije i nekadašnjeg vođe „Pink Pantera“ Milana Ljepoje, za kojim su zatim u dvorište ušli Belivuk i još nekoliko njegovih saradnika. Izlazak Ljepoje nije snimljen, ali je na kamerama ostalo zabeleženo da su nekoliko dana kasnije pripadnici klana iz kuće izneli 18 kesa. Sumnja se da su, pošto su ga danima svirepo mučili, Belivukovi ljudi Ljepojino telo isekli na komade, izneli ga iz kuće u crnim kesama za smeće i negde ih bacili.

Jak dokaz u istrazi ubistva Ljepoje su i snimci telefonskih razgovora Belivuka i njegovih članova grupe u kojima se čuje kako dogovaraju likvidaciju Ljepoje jer se osilio i „planira da im otme Niš“.

„Moram da ti prenesem, da budeš upoznat. Ona s*sa Mance iz Niša, je lʼ ga viđaš? On je glavni kao ʼPink Panterʼ, je lʼ ga znaš? Ja kažem: ʼA, ne viđam gaʼ. Neću da širim, brate, bez brige, samo što pre da pucam. Dobro. Ja kažem: ʼNeću da širim bez brige, brate, samo reci šta treba, tu sam.ʼ Dobro, pošto se raspituje za tebe, došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Nišu i okuplja neke momke pi***tine. I jedan od tih pi**i mi je preneo da se raspituje za tebe, da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će da vas reši i onda on preuzima grad“, čuje se u snimku.

Ponude za svedoke saradnike

Nakon hapšenja Belivukovih vojnika nekoliko njih je, suočeno sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom, ponudilo Tužilaštvu saradnju u zamenu za manju kaznu. Njihova svedočenja takođe su deo liste dokaza.

Pripadnici klana nisu jedini svedoci u ovom slučaju. Mnogobrojni navijači i starlete sa kojima se Belivuk družio bili su pozvani na saslušanje u SBPOK u svojstvu građana. Najviše informacija, kako je do sada javno otkriveno, policiji je dao ugostitelj Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac, čije klubove na najekskluzivnijim lokacijama u Beogradu je obezbeđivala grupa Velje Nevolje. Kajmaković je na saslušanju naveo da je do saradnje sa Veljom Nevoljom došao preko Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Takođe, on je naveo da je bio u kontaktu sa Dijanom Hrkalović, tadašnjom državnom sekretarkom MUP-a koja mu je „rešila problem sa Darkom Elezom“, osuđivanim bosanskim kriminalcem, inače saradnikom Velje Nevolje.

Prošle nedelje ponovo su saslušavani Belivuk i njegova grupa zbog sumnje i novih dokaza da su potencijalno izvršili još dva ubistva, a žrtve su Lazar Vukićević zvani Laza Čuburac i Aleksandar Gligorijević Puki.

Vukićević i Gligorijević su, prema podacima Tužilaštva, likvidirani jer su pripadali suparničkoj ekipi, ali i zato što su njihovi članovi pratili Belivuka i Miljkovića, a navodno i planirali njihovo ubistvo. Na početku istrage, Belivukov klan osumnjičen je za ubistva Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija.

Povraćao kad je video fotografije
 
Srđan Lalić, mladić koji iskeženo pozira sa Veljkom Belivukom na strašnoj fotografiji, na kojoj drže izmasakriranu žrtvu, pominje se kao neko ko je povraćao u Tužilaštvu na poslednjem saslušanju.
„Lalić je pre samo nekoliko dana u Tužilaštvu negirao da ima bilo kakve veze sa ubistvima. Onda mu je predočena upravo fotografija koju je u nedelju veče obelodanio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Suočen sa fotografijom, Lalić je iznenada počeo da povraća“, kaže izvor „Ekspresa“.
 
Hapšenje vođe Rada
 
Bojan Hrvatin, bivši navijač Rada, poslednji je u nizu uhapšenih saradnika Veljka Belivuka. On je uhapšen prošle subote po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, a na teret mu se stavlja krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela. Hrvatin je prošle godine izašao iz zatvora gde je služio kaznu zbog ubistva navijača Voždovca 2005. u vozu na železničkoj stanici Rakovica. On je žrtvu, Bojana Majića, više puta ubo u rame i vrat. Posle ubistva Hrvatin, koji je u to vreme bio jedan od vođa navijača Rada, bio je u bekstvu, ali je uhapšen 2006. Prvostepeno je osuđen na 30 godina zatvora, ali je Apelacioni sud tu presudu prepolovio.
 
Dijana na slobodi i na Instagramu
 
U istrazi zlodela klana Veljka Belivuka saslušavana je i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Ona je saslušavana i u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića, ali je i dalje na slobodi koju u poslednje vreme koristi za aktivnosti na društvenim mrežama. Hrkalovićeva je otvorila instagram profil, na kome je brzo prikupila veliki broj pratilaca, a na kome objavljuje fotografije iz provoda, iz teretane, uz citate Čarlsa Bukovskog. Poslednju fotografiju Hrkalovićeva je objavila na dan svog rođendana, uz tortu i buket cveća. Pitanje je samo zašto je ona i dalje na slobodi.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto Belivuk nije pomenuo Dijanu Hrkalović?
Veljko Velja Belivuk kuca ritopek tajna prostorija masina za mlevenje mesa i kostiju

Ana Brnabić pita

23.07.2021. 10:17

Zašto Belivuk nije pomenuo Dijanu Hrkalović?

Premijerka Ana Brnabić kaže da se ne bi bavila time šta govori psihopata i koljač, ali je primetila da je u iskazu Veljka Belivuka koji se pojavio u medijima direktno zaštitio određene ljude kao što je Dijana Hrkalović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
08.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve