Hronika
15.08.2020. 13:10
Tamara Marković Subota

DVOSTRUKI ŽIVOT BOSA ŽDROKINCA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kako je Dejan Stanković Ždrokinac, koji je 2018. ubijen u svojoj 71. godini, uspeo da za kratko vreme preuzme kruševačko podzemlje nad kojim je godinama vladao samo jedan čovek – Zoran Jotić Jotka? Kako je i sa kojom reputacijom ovaj čovek, koji se niotkuda i pod stare dane pojavio u Srbiji uspeo da nametne svoju moć i prevlast, da dođe u sukob sa onima koji su do tada suvereno vladali bez ijedne pomisli da bi neko drugi mogao da im preotme lidersku poziciju? I kako je i zašto ovaj čovek posle smrti na kruševačkoj ulici osumnjičen za ranije izvršeno ubistvo Gorga Darmanovića - misterioznog crnogorskog državljanina, koji je važio za tajnog agenta južnoafričkih službi?

Povezane vesti - Ko je bosu okrenuo leđa

Misteriozni život i jaka reputacija, to je ono što je Ždrokinca pratilo iz dana u dan.

Za Ždrokinca i njegovog brata blizanca Vojina srpska javnost saznala je u martu 2015. kada su u akciji kruševačke policije uhapšeni zbog sumnje da su godinu dana ranije ubili lokalnog stomatologa Milutina Rokića (65). Robije ih je spaslo to što su jednojajčani blizanci i što samim tim nije moglo da bude utvrđeno ko je od njih dvojice zaista ubio stomatologa Rokića.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Motiv nikada nije utvrđen, ali je bilo jasno da su u pitanju neki raniji neraščišćeni računi…

I tek u istrazi ovog zločina policija je prvi put saznala za braću Ždrokinac, odjednom čuvene iako su dugo bili van zemlje. Dejan je živeo u JAR, zatim u Švedskoj, gde je bio i njegov sin Vojin, zatim je došao u Srbiju. Živeo je na Umki, onda se vratio u rodni Kruševac… Isplivale su informacije, i proverene i neproverene, da je bio u Legiji stranaca, da je bio tajni agent u JAR, da se povukao iz poslova kada se vratio u Srbiju. I sve oko njega do sada je ostalo misterija…

Deo te misteriozne reputacije Dejana Stankovića Ždrokinca za "Ekspres" ekskluzivno otkriva žena koja se javila našoj redakciji iz JAR - Milisent Mekenzi, i koja tvrdi da je davne 1998. godine u Johanezburgu  upoznala Stankovića i sa njim započela ljubavnu vezu u kojoj je rodila njegovog sina Nikolu.

Povezane vesti - Traži se cinkaroš

I ona i sin su tek pre nekoliko dana saznali da je Dejan Stanković Ždrokinac ubijen. Za njih, koji su ga čekali 27 godina, njegova smrt je veliki šok.

Ono što Milisent, koju je Ždrokinac zvao Mili, otkriva jeste da ona nikada nije ni pomislila da se on bavio kriminalnim poslovima.

"Dejana sam upoznala 1989. godine u Johanezburgu. Živeo je u blizini radnje polovnog nameštaja koju sam u to vreme vodila. I svakog dana je prolazio pored nje na putu do teretane. Redovno je vežbao. Tako smo i započeli priču. Videlo se odmah da je jako bogat, u gradu je važio za biznismena. Bio je vlasnik rudnika dijamanata i zlata, vrlo blizak prijatelj sa najuticajnijim ovdašnjim industrijalcem Harijem Openhajmerom. Dejan je imao ozbiljnu reputaciju ozbiljnog i uglednog biznismena. Trgovao je dijamantima i zlatom sa Evropom. Kada smo započeli emotivnu vezu, ovde je kupio hotel, zatim brod, ušao je u posao sa slot aparatima", priča Milisent.

Ona kaže da je Dejan u JAR živeo sa suprugom i sinom Vojinom. Njegova supruga nije mogla da podnese život u JAR i vratila se u Srbiju. Sa sobom je povela i sina.

"Dugo smo bili samo prijatelji. Ja imam ćerku iz prethodnog braka. Ovde je bila teška ekonomska situacija, pogotovo za žene koje se same bore. I on se ponudio da mi pomogne…

Počelo je ozbiljno prijateljstvo, on je dolazio u moju kuću, upoznao je moju porodicu, a zatim smo se zaljubili i ja sam ostala u drugom stanju. Kada sam bila sedmi mesec trudnoće, Dejan je rekao da odlazi za Srbiju da se razvede i da se vraća.

Zvao je i mene da pođem sa njim, ali ja nisam mogla zbog trudnoće, ćerke, bolesne majke. Rekla sam mu da želim da bude tu kada se budem porađala i da ga čekam. Znali smo da nosim sina i on je želeo da se zove Nikola. Odleteo je za Evropu 1992. godine, sleteo je u Italiju, odakle mi se javio.

Rekao je da se brzo vraća i više nikad ga nisam ni čula ni videla. Rodila sam sina, kome sam po Dejanovoj želji dala ime Nikola. On sada ima 27 godina. Nikada nije ni video ni čuo oca“, priča Milisent.

Nikola za "Ekspres" kaže da je ime oca pretraživao po internetu i da je tako i saznao da je ubijen u kriminalnom obračunu.

"Oduvek sam patio za ocem. Sve što sam ikada želeo bilo je da ga upoznam. Moj život bez njega je bio jako težak, ali sam se uvek nadao da ću ga jednog dana videti. Sada, kada znam da je mrtav, samo želim da sa majkom dođem u Srbiju, posetim očev grob i upoznam njegovu porodicu i prijatelje.

Povezane vesti - Prisluškivani u ćelijama

Voleo bih da od njih saznam sve o svom ocu“, kaže Nikola. Milisent kaže i da se posle porođaja iselila iz stana u kome su do tada živeli.

"Otišli smo u drugi kraj. Tek kasnije, stare komšije su mi rekle da su dolazili neki Dejanovi prijatelji i da su nas tražili. Verovatno ih je on poslao, ali tu smo već izgubili svaki trag i život je krenuo onako kako se nisam nadala, ali čekali smo ga sve ove godine“, kaže Milisent.

Za to vreme Ždrokinac je uspostavljao biznis po Evropi. Jedno vreme je živeo u Švedskoj. Čime se tamo bavio, nikome osim njegovoj porodici nije poznato, ali je po povratku u Srbiju pokušao da se u podzemlju nametne svojom jakom inostranom reputacijom.

Posle ubistva stomatologa Rokića, krenuo je da krči put u domaćem podzemlju. U međuvremenu i njegov sin Vojin se vratio u Srbiju, a Ždrokinčev brat blizanac, koji se takođe zove Vojin, preminuo je jer je bio bolestan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

I onda je usledilo ubistvo koje je Ždrokince trebalo da dovede na tron kruševačkog podzemlja.

Zoran Jotić Jotka, kralj podzemlja ovog grada, bio je u zatvoru još od akcije “Sablja”, ali je na slobodi bio njegov glavni saradnik, Jotkin general, kako su ga zvali – Goran Petrović Peta. Peta je ubijen u svojoj 50. godini, 17. septembra 2015. godine, u teretani kruševačkog hotela “Golf”, gde je svakog dana trenirao. Prema snimcima nadzornih kamera, u ubistvu Petrovića učestvovala su dvojica muškaraca, koji su hotelu prišli obučeni u specijalne maskirne uniforme, sa fantomkama, preko kojih su imali mrežice kakve su koristili pripadnici nekadašnje JSO. Njihova okretnost, koja je ostala zabeležena na snimcima, policiji je ukazala na vrhunske profesionalce, obučene i istrenirane za specijalne akcije.

Upravo takav životni trening imao je iza sebe stariji Ždrokinac. Fizički, uprkos godinama, bio je spreman i u odličnoj formi. Borilačkim veštinama naučio je i sina Vojina.

Petino ubistvo zvanično do sada nije rasvetljeno, ali Jotka nije imao dileme ko stoji iza likvidacije njegovog najbitnijeg saradnika. Posle 15-godišnje robije, Jotka je iz zatvora izašao u martu 2018. godine. Organizovao je zabavu, a zatim je započeo planove za osvetu Petinog ubistva – planove za likvidaciju Dejana Stankovića i njegovog sina Vojina, koji je u međuvremenu već zauzeo lidersku poziciju u kruševačkom podzemlju.

Prvi na meti našao se Vojin, samo mesec i po dana posle Jotkinog izlaska iz Zabele. U po bela dana 7. maja 2018. Vojin je likvidiran u centru Kruševca nakon što je popio piće u jednom gradskom kafiću. U trenutku kada je ustao i krenuo ka svom automobilu, prišao mu je mladić, izvadio pištolj i ispalio pet hitaca, naočigled mnogobrojnih prolaznika i gostiju lokala.

Za Vojina je jedan hitac bio koban. Da bi se zaštitio od napadača, podigao je jednu ruku uvis, ali mu je metak probio šaku i pogodio ga direktno u čelo. Ekipa Hitne pomoći, koja je ubrzo došla, pokušala je reanimaciju, ali bezuspešno. Vojin je bio mrtav.

I policija je reagovala odmah: blokiran je uži centar grada i izvršeno je nekoliko pretresa. Istog dana je kao ubica identifikovan Kruševljanin Stefan Radulac (29), označen kao pripadnik Jotkinog klana, i momak sa kojim je njegova ćerka bila u ljubavnoj vezi.

Radulac, međutim, nije tada uhapšen. Uspešno se skrivao narednih mesec dana, a onda se u Kruševcu pojavio ponovo 6. juna. S pištoljem u ruci… Pre nego što je sinu obeležio 40- dnevni pomen, Dejan Stanković Ždrokinac ubijen je s pet hitaca iz vatrenog oružja. Izrešetan je ispred ulaza u hotel „Golf”, istog onog u kome je ubijen Peta.

Povezane vesti - Primitivno i savršeno efikasno

Istraga policije o ovim zločinima trajala je godinu dana. U avgustu naredne 2019. godine kockice su sklopljene i Zoran Jotić Jotka ponovo se našao iza rešetaka. Po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšen je zbog sumnje da je organizovao ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca. U istoj akciji sa Jotkom su uhapšeni i njegov saradnik Igor Gajić (47), zatim deca i supruga ubijenog Pete: Vuk Petrović (26), Iva Petrović (24) i Sandra Petrović (45), kao i Jotićeva supruga Marija i Miodrag Vasiljević (57) iz Kruševca, Saša Zoraja (44) iz Beograda i Nenad Jovanović (58) iz okoline Boljevca.

Krivičnom prijavom u ovom slučaju je obuhvaćen i Stefan Radulac (27), koji je mesec dana ranije uhapšen u Banjaluci. Prema navodima policije, osumnjičeni Gajić se tereti da je Radulca dovezao na mesto ubistva, Jotka da je organizovao skrivanje Radulca i njegovo prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičeni Zoraja, Iva i Vuk Petrović se takođe terete za pomaganje Radulcu posle zločina.

Jotka je na suđenju negirao krivicu, navodeći da je optužnica „netačna i sklepana“, a njegova izjava dovela je do novih informacija o životu ubijenog Ždrokinca.

"Njega znam od 1975. godine, otkad je izašao iz zatvora zbog pljačke banke u Kragujevcu. Sa njegovim bratom blizancem Vojom bio sam dobar prijatelj. On je bežeći od zakona pobegao u Legiju časti. Kad je Dejan izašao iz zatvora, počeli smo da se družimo. Bili smo mnogo dobri prijatelji do 1979. kad sam ja otišao u zatvor, a Dejan kod brata u Južnu Afriku u plaćeničku vojsku. Kad sam izašao iz zatvora, on je kupio neki restoran, ali to više nije bilo to druženje. Nikada u životu sa matorim Ždrokincem nisam razmenio lošu reč, nismo se posvađali, nikada niko ništa jedan drugom nije zamerio.

Poslednji put sam ga video 2000. godine. Otišao je za Beograd. Nisam ga od tada spomenuo, nije bio u Kruševcu, otišao je da živi sa drugom ženom. Dva meseca nakon mog izlaska je njegov sin Vojin ubijen i tada sam se setio Ždrokinca. Pitao sam tada kako je Dejan, a moji su rekli da je u lošem stanju. Ja nisam organizovao ubistvo matorog Ždrokinca. Da sam znao da mu se sprema likvidacija, upozorio bih ga ili pokušao da je sprečim“, pričao je Jotka na suđenju.

Povezane vesti - El Čapo zlikovac bez trunke časti

Jotka je rekao i da su mu policijski inspektori rekli da je Ždrokinac ubio njegovog prijatelja Petu.

"Ja sam im rekao da znam i naručioca i izvršioca, kao i da ga Ždrokinac nije ubio“, tvrdio je Jotka.

U optužnici se navodi da je Stankovićevo ubistvo bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete i da je Jotić verovao da su Petu ubili Vojin i Dejan Stanković, kao i da je verovao da matori Ždrokinac planira i njegovu likvidaciju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve