Hronika
04.04.2020. 12:28
Tamara Marković Subota

EKSKLUZIVNO SAZNANJE: Srpski karteli na radaru DEA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nekoliko srpskih kriminalnih klanova, za koje postoje operativna saznanja da se bave prekookeanskim švercom kokaina, a koji su u poslu sa zaraćenim kotorskim klanovima, nalaze se ne samo pod lupom domaće policije, već i pod nadzorom američke DEA, ekskluzivno saznaje "Ekspres".

Informacije o kriminalnim aktivnostima ovih grupa deo su razmene podataka između srpskih bezbednosnih službi i američke CIA, koja je dalji posao na razotkrivanju poslovanja kartela prenela na najoperativniju Upravu za suzbijanje narkotika – DEA.

Povezane vesti - RADE MARKOVIĆ – Čuvar tajne devedesetih

O koliko srpskih grupa se radi, ko su njihove vođe i nosioci narko-biznisa je informacija koja se čuva u najvećoj tajnosti, ali je sigurno da su u prekookeanskom švercu oni koji su u narko-biznisu do sada zaradili najviše novca, i koji su sada produžena ruka zaraćenih kotorskih klanova, a čiji su šefovi iza rešetaka, u kućnom pritvoru ili u bekstvu pod poternicom.

Vanredno stanje u cilju smanjenja širenja epidemije koronavirusa dovelo je i do zastoja u ratu između kavačkog i škaljarskog klana. U Srbiji, regionu, ali ni u stranim državama, pogotovo u Holandiji i Španiji koje važe za baze ovih klanova, u poslednjih mesec dana nije zabeleženo nijedno ubistvo koje bi se moglo dovesti u vezu sa nastavkom kokainskog obračuna.

Ali upozorenja ima. Tako je u noći 30. marta ispred kuće jednog od bliskih saradnika škaljarskog klana, Ranka Radulovića u Nikšiću, bačena ručna bomba. U eksploziji nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta, zbog čega se i veruje da je bacanje ručne bombe samo upozorenje.

Kome, za sada nije poznato, ali su u opticaju dve mogućnosti. Ili se radi o upozorenju suprotstavljenog kavačkog klana ili je upozorenje iste strane kojom se Radulović i njegovi saradnici koji su u zatvoru od leta 2018. podsećaju da slučajno ne progovore.

Radulović je u istražnom zatvoru zbog sumnje da je sa Erogenom Brajovićem i Igorom Vukotićem, bratom Jovice Vukotića, formirao kriminalnu grupu koju je Specijalno državno tužilaštvo optužilo za pokušaj i planiranje više likvidacija.

Njima je u toku suđenje u podgoričkom Višem sudu, ali iza zatvorenih vrata.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Tužilaštvo je u tom procesu obezbedilo i zaštićenog svedoka Jadranka Jonskog, koji je ispričao kako su i zbog čega pripremane likvidacije u Crnoj Gori.

On je, između ostalog, rekao da su planirali ubistva specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i njegovog sina, bivših tajnih agenata Duška Golubovića i Zorana Lazovića, policajca Duška Koprivice, kao i osobe iz kriminalnog miljea.

Svedok je u sudu kazao i da je nakon nekog vremena počeo da se svađa sa Radulovićem, koji je pretio da će ubiti i njega i njegovog brata:

"Ako ne izgladimo odnose i ako ne izvršim ovo što sam obećao... ja sam rekao da ubije mene, da ne mora brata da mi dira... Rekao je: ‘Ne, ne, obojicu ću’. Tu smo se posvađali i više nismo kontaktirali", saopštio je između ostalog Jonski. Radulović je, međutim, iznoseći odbranu, negirao krivicu i navode zaštićenog svedoka nazvao izmišljotinama:

Povezane vesti - Bekstvo zbog srpske mafije

"Sve je to laž i proizvoljna izmišljotina. Kunem se u dva svoja sina da specijalnog tužioca Milivoja Katnića nikada nisam pratio, ne znam gde živi, niti sam do optužnice znao da ima sina. Ako sam ja Milivoju Katniću išta loše pomislio za njega i njegovog sina, a kamoli radio, neka se vrati meni i mojim sinovima. Nisam povezan ni sa jednom kriminalnom organizacijom ili klanom, kako preko Nikole Mandića, tako ni preko bilo koga drugoga, pa ni sa Igorom i Jovanom Vukotićem", tvrdio je Radulović na sudu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Osim Radulovića, Vukotića i Brajovića, u ovom slučaju optuženi su i Zlatko Matanović, Stefan Perović, Nikola Mandić, Stefan Radulović, Radoš Petrušić, Luka Radulović, Darko Vicković, Ratko Martinović, Nenad Lubura, Radivoje Preradović, Miladin Dedović, Ivan Todorović, Milovan Peruničić, Željko Matijašević, Nikola Mršić...

Svi su negirali da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Napadač, koji je bacio bombu na kuću Ranka Radulovića, još nije identifikovan. Prema dosadašnjim saznanjima, on je dotrčao iz pravca Ekonomske škole i prebacio bombu preko ograde. Na kući Radulovića postoje video kamere čije su snimke preuzeli pripadnici nikšićkog Centra bezbednosti. U nikšićkoj policiji samo je rečeno da intenzivno rade na rasvetljavanju događaja i da tragaju za počiniocem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve